Jättepark för flytande vindkraft tar form med svensk teknik

2020-08-07 06:00  

En enorm park med flytande vindkraftverk planeras i Sydkorea. Där kan en svenskutvecklad plattform få hysa minst hundra turbiner. Men först måste tekniken bevisa sig.

Vanligtvis byggs vindkraft till havs genom att tornen placeras på fundament på havsbottnen. Men då får inte djupet vara större än ungefär 50 meter.

Fördelen med flytande vindkraftverk är att de kan förankras med linor på betydligt större djup, upp till 900 meter. Då går det att utnyttja gynnsamma havsvindar långt utanför kusten.

I Sydkorea satsar staden Ulsan på tekniken. En jättelik park med flytande vindkraftverk om totalt 1,4 GW planeras ute till havs till 2025. Avtal har tecknats med flera företag som ska se till att parken byggs. Bland dem finns svenska Hexicon.

– Korea har en tariff som gör att man får mer betalt ju längre från kusten du bygger. De vill inte ha vindkraft så nära kusten så de kompenserar för merkostnaden att det blir lite dyrare att bygga anläggningar till havs, säger Henrik Baltscheffsky, vd på Hexicon.

Upp till bevis för tekniken i Sydkorea

Företaget har utvecklat ett koncept med en triangelformad flytande plattform där vindkraftstorn placeras i två hörn. I det tredje hörnet fästs förankringslinorna. Genom att plattformen kan vrida sig ska båda turbinerna ha fri vind i alla lägen.

Två vindkraftverk monteras på varje plattform. Större parker kan sedan byggas med flera plattformar. Foto: Hexicon

För några år sedan sattes bygget igång för att förverkliga Hexicons koncept för första gången. Då var planen att en plattform med två turbiner skulle placeras utanför den skotska kusten under sensommaren 2018.

Men så blev det aldrig. På grund av oklarheter kring det ekonomiska stödsystemet sattes bygget på paus.

Nu blir i stället Sydkorea första platsen där Hexicon ska bevisa att tekniken fungerar. Avtal har tecknats med oljejätten Shell, som finansierar projektutvecklingen i en del av Ulsan-parken.

”Vi vill vara i djupare vatten”

Shell planerar att bygga minst 100 vindkraftverk 70 kilometer utanför Ulsan i en delpark som kallas Donghae Twin Wind. Totalt beräknas den få en installerad effekt om mellan 1 200 och 1 500 MW, men arbetet bedrivs i tre faser. Den första fasen omfattar 10-15 flytande plattformar, med en total installerad effekt om 200 MW, och bedöms ge 700 GWh per år.

I den första fasen är det enbart Hexicons plattformsteknik som Shell planerar att använda.

– Sedan om vår design visar sig vara så konkurrenskraftig som vi tror är vi med i fas två och tre också, säger Henrik Baltscheffsky.

På platsen där Donghae Twin Wind planeras är djupet 150 meter.

– Det är där vår teknik har sitt hem. Vi vill vara på djupare vatten. Det här blir ett av de första projekten i världen där man bygger en fullskalig kommersiell vindkraftspark på så stort djup, säger Henrik Baltscheffsky.

Planer även i Storbritannien och Spanien

Inom kort ska utrustning installeras för att mäta vindarna på platsen. Mätningarna ska sedan pågå under minst ett år. I slutet av 2022 hoppas Hexicon ha fått alla tillstånd så att Shell kan påbörja bygget. 2024 ska den första fasen vara färdigbyggd så att de flytande kraftverken kan ge el.

Hexicon har dock gott hopp om att konceptet snart ska förverkligas också i Storbritannien och Spanien. Det brittiska stödsystemet håller på att omformas och Hexicon siktar på lansera en handfull flytande plattformar när det nya stödet är på plats.

Även på spanska Kanarieöarna hoppas företaget att konceptet ska byggas.

– Den spanska staten har sagt att man planerar att dra igång havsbaserad vindkraft som ny energikälla, där hoppas vi att Kanarieöarna blir den första regionen som får sina tillstånd och vi ser ett ökat intresse där, säger Henrik Baltscheffsky.

”Vi spår en väldigt snabb tillväxt”

Än så länge är flytande vindkraftverk ganska sällsynta. Det finns ett fåtal mindre anläggningar igång. Men nu har energikällan medvind, tycker Henrik Baltscheffsky.

– Ingen förnyelsebar energikälla kommer att växa så fort de närmaste tio åren som vindkraft på djupa vatten. Det är så många länder som inte har de grunda havsområden som den gamla tekniken med havsbaserad vindkraft kräver. Vi spår en väldigt snabb tillväxt, säger han.

Världens första flytande vindkraftspark, Hywind Scotland, drogs igång 2017 och ägs av det norska oljebolaget Equinor ihop med Masdar från Abu Dhabi. Parken på 30 MW har presterat mycket väl och hade förra året den högsta genomsnittliga kapacitetsfaktorn, 55 procent, bland brittisk havsbaserad vindkraft. Enligt Henrik Baltscheffsky har de goda skotska resultaten bidragit till att öka intresset för flytande vindkraft.

Hexicon

Grundades: 2009.

Säte: Stockholm.

Nettoomsättning: 9,8 miljoner kronor (2019).

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt