Intel kommer att bygga två nya, stora halvledarfabriker i tyska Magdeburg, meddelade bolaget på en presskonferens under onsdagen. Byggstarten är satt till början av nästa år, och produktionen ska kunna inledas under 2027.
Anläggningen i Magdeburg har en budget på 17 miljarder euro, knappt 179 miljarder kronor. Intel kallar området för ”Silicon Junction”, och ser det som ett nytt nav för avancerad halvledartillverkning.
– Världen har en omättlig efterfrågan på chip, säger Intels vd Pat Gelsinger vid en strömmad presskonferens.
Fabrikerna i Tyskland ska tillverka halvledare som ligger i teknisk framkant. De kommer att bygga på tekniknoder i Ångström-skalan. I dag anges storleksordningen på transistorer i nanometer, men i takt med att vi närmar oss 1 nm håller branschen på att gå över till att mäta i Ångström istället.

Investering på 80 miljarder euro
Den tyska anläggningen är flaggskeppet i en större europeisk satsning. Totalt planerar Intel att investera över 80 miljarder euro, 842 miljarder kronor.
Intel planerar också att fördubbla storleken på sin chipfabrik i Leixlip i Irland, en investering på runt 12 miljarder euro. Det ska bli den första europeiska anläggningen som kan tillverka chip i tekniknoden 4 nm.
Samtidigt öppnar bolaget ett nytt FoU-center i den franska techknutpunkten Plateau de Saclay några mil söder om Paris. Där ska uppemot 1 000 ingenjörer arbeta på sikt. Därutöver planeras nya eller utökade anläggningar för att designa och tillverka chip i Italien, Polen och Spanien.
I februari lanserade EU sitt stödpaket European Chips Act, ett stödpaket om totalt knappt 450 miljarder kronor som ska användas för att utöka halvledartillverkningen i Europa. EU:s ambition är att 2030 ska en femtedel av alla halvledare ska tillverkas inom unionen.
Intel har sedan tidigare meddelat en enorm expansion i USA, och bygget av världens största chipfabrik i delstaten Ohio. Den anläggningen ska också tillverka halvledare i Ångström-skala och har en budget på över 900 miljarder kronor.
Kommentarer
Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.
Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.