Intel bygger nya jättefabriker för chiptillverkning i EU

2022-03-15 14:26  

Under det kommande årtiondet ska halvledarjätten investera över 80 miljarder euro i europeiska anläggningar. I första etappen utökar de verksamheten i fem EU-länder.

Intel kommer att bygga två nya, stora halvledarfabriker i tyska Magdeburg, meddelade bolaget på en presskonferens under onsdagen. Byggstarten är satt till början av nästa år, och produktionen ska kunna inledas under 2027.

Anläggningen i Magdeburg har en budget på 17 miljarder euro, knappt 179 miljarder kronor. Intel kallar området för ”Silicon Junction”, och ser det som ett nytt nav för avancerad halvledartillverkning.

– Världen har en omättlig efterfrågan på chip, säger Intels vd Pat Gelsinger vid en strömmad presskonferens.

Fabrikerna i Tyskland ska tillverka halvledare som ligger i teknisk framkant. De kommer att bygga på tekniknoder i Ångström-skalan. I dag anges storleksordningen på transistorer i nanometer, men i takt med att vi närmar oss 1 nm håller branschen på att gå över till att mäta i Ångström istället.

Läs mer: RISC-V: Därför satsar Intel miljarder på öppet kisel

En rendering av Intels chipfabrik i tyska Magdeburg. Foto: Intel

Investering på 80 miljarder euro

Den tyska anläggningen är flaggskeppet i en större europeisk satsning. Totalt planerar Intel att investera över 80 miljarder euro, 842 miljarder kronor.

Intel planerar också att fördubbla storleken på sin chipfabrik i Leixlip i Irland, en investering på runt 12 miljarder euro. Det ska bli den första europeiska anläggningen som kan tillverka chip i tekniknoden 4 nm.

Samtidigt öppnar bolaget ett nytt FoU-center i den franska techknutpunkten Plateau de Saclay några mil söder om Paris. Där ska uppemot 1 000 ingenjörer arbeta på sikt. Därutöver planeras nya eller utökade anläggningar för att designa och tillverka chip i Italien, Polen och Spanien.

I februari lanserade EU sitt stödpaket European Chips Act, ett stödpaket om totalt knappt 450 miljarder kronor som ska användas för att utöka halvledartillverkningen i Europa. EU:s ambition är att 2030 ska en femtedel av alla halvledare ska tillverkas inom unionen.

Intel har sedan tidigare meddelat en enorm expansion i USA, och bygget av världens största chipfabrik i delstaten Ohio. Den anläggningen ska också tillverka halvledare i Ångström-skala och har en budget på över 900 miljarder kronor.

Simon Campanello

Mer om: Intel Halvledare

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt