Hon leder tillverkningen av de efterlängtade respiratorerna

2020-03-27 06:00  

I coronakrisens spår skriker världen efter respiratorer. I Solna försöker Getinge möta efterfrågan genom att införa dubbla skift och hjälpa underleverantörer att öka sin produktion.

Getinge är en jättelik koncern inom medicinteknisk utrustning med verksamhet i drygt 100 länder. Men tillverkningen av respiratorer sker endast i Solna. Fabriken står nu inför ett enormt tryck att öka sin produktion. På fredagen kom också besked att svenska regeringen genom Socialstyrelsen har tecknat ett avtal om att köpa 200 respiratorer Getinge, som ska börjar levereras i april.

En respirator, eller ventilator som den också kallas, kan utgöra skillnaden mellan liv och död för en patient med lungproblem. Genom att pressa in luft till lungorna och sedan släppa ut den hjälper respiratorn patienten med andningen. Olika inställningsmöjligheter gör att stödet kan anpassas efter sjukdomstillståndet.

Under coronautbrottet rapporteras antalet respiratorer inte ha räckt till i Kina, Iran och Italien. Världen över växer oron att det kan bli fallet i flera länder.

Ett skift ska bli två

Getinges fabrik i Solna ska öka sin produktion med 60 procent. Från förra årets 10 000 respiratorer ska det i år bli 16 000.

Civilingenjör Elin Frostehav basar över verksamheten.

– Det är en utmanande situation men också otroligt fascinerande som ledare att se hur man kan få teamet att jobba ihop mot ett tydligt mål. Det är ganska lätt att vara ledare när allt går som det ska, men det är nu vi testas. Jag skulle önska att den här situationen globalt inte fanns, men vi kommer att lära oss mycket av den, säger hon.

I dag arbetar nära 500 personer i fabriken. För att öka tillverkningen förbereder företaget att införa ett ytterligare skift, så att fler av dygnets timmar utnyttjas. Från ett skift på dagtid ska det bli ett förmiddags- och ett eftermiddagsskift.

"Senast i går hade vi ett team hos en leverantör"

Samtidigt arbetar företaget för att se till att underleverantörerna håller jämna steg. Varje respirator består av uppskattningsvis ett par tusen komponenter, bland annat ventiler, flödessensorer, syresensorer, säkerhetsklassad elektronik, batterier och gjutna komponenter. Det ställer stora krav på att leverantörskedjan fungerar.

– Om en leverantör missar i kedjan kan det få stora konsekvenser på den totala outputen, säger Elin Frostehav.

Tillverkning av respiratorer sker i Solna. Foto: Getinge

Genom en tät dialog försöker Getinge försäkra sig om att underleverantörerna kan hänga med i produktionsökningen. Företaget kan också bistå med handfast hjälp ute hos leverantörerna.

– Det kan till exempel vara ett dedikerat team med tung kompetens om hur man rampar upp produktion som åker ut och jobbar med leverantören för att leverantören ska se var flaskhalsarna finns. Senast i går hade vi ett team hos en leverantör i Sverige, berättar Elin Frostehav.

"Länders efterfrågan ökade i takt med utbrottet"

Kapaciteten hos underleverantörerna är särskilt viktig med tanke på att tillverkning av medicinteknik är en hårt reglerad verksamhet. Det är svårt att snabbt byta till en ny leverantör.

Just nu kartlägger Getinge vilka komponenter som riskerar att bli flaskhalsar. Men situationen ändrar sig snabbt.

– Det rör sig från dag till dag. Om en myndighet i ett land bestämmer sig för att alla fabriker ska stängas för att begränsa utbrottet, då behöver vi söka upp den myndigheten och be om att leveransen blir prioriterad så att ett undantag görs från stängningen. Så har det varit för flera av våra komponenter, berättar Elin Frostehav.

Getinge har beställningar på respiratorer från flera delar av världen. I början av coronautbrottet såg företaget att efterfrågan gick i vågor.

– Initialt var det tydligt att olika länders efterfrågan ökade i takt med utbrottet och hur smittan spred sig över världen. Men nu kan vi inte se de skillnaderna längre, säger Elin Frostehav.

Skyddsmasker tillverkas av utrustning från bilar

Samtidigt som det finns en oro för att respiratorer och annan vårdutrustning inte kommer att räcka till i olika delar av världen dyker det också upp flera initiativ för att lösa problemet.

En forskargrupp från MIT jobbar till exempel med en enklare form av respirator som de hoppas ska bli betydligt billigare än dagens att tillverka. Biltillverkaren Ford ska också försöka hjälpa GE Healthcare att öka tillverkningen av respiratorer.

Ford har även dragit igång ett samarbete med 3M för att tillverka skyddsmasker för vårdpersonal med hjälp av motorer för sätesventilering i bilar.

Får hjälp av Scania

Elin Frostehav på Getinge välkomnar initiativen.

– I de här tiderna behöver man försöka hjälpas åt. Vi måste våga öppna upp och se hur vi tillsammans kan lyckas med att rädda så många liv som möjligt. Men jag tror också att det är viktigt att förstå komplexiteten i en intensivvårdsventilator som ska stötta riktigt sjuka lungor, säger hon.

Även Getinge ska få hjälp, från lastbilstillverkaren Scania, som har stängt sin egen produktion i Europa i två veckor. Redan nu bistår Scania i arbetet med att säkerställa att Getinges leverantörer kan följa med i produktionsökningen. Framöver planeras också att ett 50-tal Scaniaanställda ska börja jobba i slutmonteringen av Getinges respiratorer.

– Principerna för samarbetet är klara men de behöver jobbas igenom fackligt på båda ställena och det arbetet pågår, säger Elin Frostehav.

Getinge

Getinge har verksamhet i 135 olika länder med huvudkontor i Göteborg.

Tillverkning sker i åtta länder: Sverige, USA, Tyskland, Frankrike, Turkiet, Polen, Nederländerna och Kina.

Totalt jobbar 10 500 personer i koncernen.

Omsättningen 2019 var 26,6 miljarder kronor.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt