Här är maskinen som tejpar ihop solceller

2019-04-30 06:00  

Med en ledande tejp ska solcellspaneler kunna tillverkas billigare än i dag. Nu finns maskinen som automatiskt klistrar fast tejpen på solcellen.

Ny Teknik har tidigare berättat om Stockholmsföretaget JB Ecotechs ledande tejp, som ska göra det möjligt att minska mängden silver som används i kiselbaserade solcellsmoduler. Silver är dyrt och står för ungefär tio procent av tillverkningskostnaden för solcellspaneler. JB Ecotech räknar därför med att tejpen ska bidra till en prissänkning.

Den nya maskinen är framtagen för att tejpen inte ska kräva mankraft i fabrikerna. Prototypen är fem meter lång och står i JB Ecotechs lokaler i Stockholm. På två stora rullar sitter tejpen upprullad.

Ett transportband drar ut tejpen och håller fast den med vakuumsug. En robotarm lyfter in solcellen och lägger den ovanpå transportbandet. Längre bort rullas ytterligare tejp ut och fästs på solcellens ovansida.

Maskinen matar ut solceller i strängar om till exempel tio solceller i stöten. Efter varje sträng klipper maskinen av tejpen med en sax. De färdiga strängarna kan sedan lyftas bort och monteras ihop till en panel.

Består av polymer och koppartråd

– Det svåraste var att få till tillräckligt hög precision i placeringen av tejp och solceller. De måste placeras med 0,3 millimeters noggrannhet för att tejpen ska fungera som den ska. Vi har behövt processtrimma med hjälp trial and error och betat av ett steg i taget, berättar Jonas Buddgård, grundare och vd på JB Ecotech.

Han räknar med att maskinen kan tejpa ihop solceller med en total kapacitet om 75-100 MW per år. Prototypen ska kompletteras med en del plexiglas och skydd så att inte personal kan råka skada sig på rörliga delar. JB Ecotech har också sökt patent för att skydda sin lösning. Sedan är maskinen färdig att börja tillverkas eller säljas på licens.

– Vi vet inte om det är vi eller maskintillverkare som ska leverera maskinerna. Stora solcellstillverkare har ofta samarbeten med maskintillverkare med årslånga kontrakt, då kan det passa bättre att vi säljer licensen till maskintillverkaren, säger Jonas Buddgård.

JB Ecotechs tejp består av en genomskinlig polymer och en koppartråd. Företaget har ett avtal med finska Luvata Special Products, som levererar ledningstråd till solcellsindustrin, om att marknadsföra och sälja tejpen till solcellstillverkare.

Panelerna blir helt blyfria

Men Luvata har valt att avvakta tills en industriell lösning fanns framtagen för hur tejpen kan appliceras på solcellspanelen. Nu när den finns ska tejpen presenteras för marknaden. Startskottet för lanseringen blir mässan Intersolar i München som hålls i maj.

Syftet med tejpen är att minska mängden silver i solcellspanelerna. Men den kan inte ersätta allt silver. I dagsläget behövs silvret dels för att samla ihop strömmen som genereras i cellen och dels för att leda strömmen vidare mellan cellerna. Tejpen kan bara användas som alternativ till silvertrådarna mellan cellerna, de andra måste vara kvar.

En annan fördel med tejpen är att den gör solcellspanelerna helt blyfria. Genom att solcellerna tejpas ihop behövs ingen lödning och därmed inget blyhaltigt lödtenn.

Här kan du se en film som visar hur maskinen fungerar.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt