Här är digitaliseringsplanen som ligger bakom tv-konflikten

2019-12-13 14:45  

Dödläget mellan Com Hem och TV4 bromsar ett avgörande teknikskifte som ska ge 1,6 miljoner svenskar en bättre digital tv-upplevelse, menar Tele 2. Samtidigt har operatören svårt att svara på exakt vad digitaliseringen faktiskt innebär.

Sedan natten till onsdag är det svart i rutan hos Com Hems 1,6 miljoner kunder som slår över till Tv4 och C More. Detta efter att förhandlingar mellan Tele 2, som äger Com Hem och Boxer, och TV4-ägarna Telia strandat.

I korthet handlar konflikten om att Tele 2 och Telia inte har kunnat komma överens om hur ett nytt avtal för att Com Hem ska få sända TV4-kanalerna. Under veckan har ordkriget mellan Tele2/Com Hem och Telia/TV4 trappats upp. Bägge parter skyller på varandra, och i nuläget verkar ingen lösning på bråket vara nära.

Läs mer: Dödläge i bråket mellan TV4 och Com Hem: ”De ville inte förhandla”

Com Hem planerar sedan länge en stor digitalisering som ska inledas i början av nästa år. Men nu är hela digitaliseringsprojektet hotat på grund av TV4:s ovilja att förhandla, menar Joel Ibson, kommunikationssvarig på Tele 2 i Sverige.

– Vi står inför ett teknikskifte som måste kunna genomföras nu. Det rör sig om en investering på 1,5 miljarder kronor och den största digitaliseringen i Com Hems historia, säger han till Ny Teknik.

Vad omfattar den här digitaliseringen för era kunder?

– Kortfattat handlar det om att om att 1,6 miljoner svenska hushåll ska gå över från traditionella analoga sändningar till digitala tv-sändningar. Följden av teknikskiftet blir bättre bild, bättre ljud för våra kunder. Dessutom kommer övergången till digitala sändningar att frigöra en massa bredbandskapacitet.

Samtidigt har operatören svårt att precisera exakt vad digitaliseringen faktiskt innebär, och hur mycket bild, ljud och bredbandskapaciteten kommer att förbättras för kunderna.

– Det jag kan säga är att den typen av digitala signaler som vi ska börja använda ger bättre kvalitet än många andra digitala utsändningar som används i dag.

Vad behöver Tele 2 för att digitaliseringen ska kunna genomföras?

– Det handlar om att vår nya, digitala infrastruktur måste fungera med kanalbolagens digitala sändningar. Det är inte konstigt i sig att det behövs nya avtal kring detta, det sker alltid i och med teknikskiften. Värt att notera är att vi redan har förhandlat med alla andra berörda kanalbolag. Det är bara Telia och TV4 som duckar frågan. De har skjutit på förhandlingarna kring detta i ett halvår.

”En avgörande framtidsfråga”

En annan stridsfråga i konflikten handlar om rätten till distribuering till alla plattformar, som mobiler och surfplattor. Enligt Tele 2/Com Hem handlar nyckelfrågan om alla tv-tittare, eller bara Telias kunder, ska kunna se på TV4-kanalerna via vilken skärm de vill.

– Undersökningar visar att tittandet via linjär-tv har minskat radikalt bland svenskar under 25 år. TV4 har alltid varit fritt för alla tidigare. Nu verkar det som att Telia inte vill sälja de här rättigheterna. För oss är det en avgörande framtidsfråga, säger Joel Ibson, och hänvisar till ett uttalande från TV4:s vd Casten Almqvist till Ekot.

I Ekoinslaget, som sändes på torsdagen, säger Almqvist att TV4 enligt åtagande till EU-kommissionen ska erbjuda rättigheter för strömmad tv till minst en annan aktör på marknaden.

– Det är en rättighet som vi ogärna egentligen ger ifrån oss, men nu har vi ålagts att dela med oss. De förhandlingarna kommer vi att inleda under ordnade former med alla som är intresserade under första kvartalet 2020. Vad Com Hem nu gör är att de använder sin storlek och sin dominanta position på marknaden som ett sätt att tränga sig i kön och komma åt rättigheterna före alla andra, säger TV4:s vd till Sveriges Radio.

I en intervju med Expressen går Casten Almqvist längre, och menar att Tele 2 – i och med TV4-släckningen hos Com Hem-kunder – ägnar sig åt ”utpressningstaktik i en pågående förhandling”.

– Trots att vi erbjöd Comhem att gratis bjuda svenska folket på TV4 i jul, en oerhört generös gåva, så väljer man att trycka på stoppknappen. Det är obegripligt att egna lönsamheten får gå före publiken, säger Almqvist till tidningen.

Läs mer: Ny sårbarhet hos Tele2 – så enkelt är det att hacka din röstbrevlåda

Men Joel Ibson på Tele 2 ger inte mycket för Casten Almqvists argument.

– Om Telia vill att TV4 ska fortsätta vara en tillgänglig kanal för alla så finns det ingen anledning att vänta. Det finns inget som hindrar Telia från att sälja de här rättigheterna till oss och andra aktörer redan idag, och i vårt fall behövs ett nytt avtal nu. Vi kämpar för att våra, och andra aktörers, kunder ska kunna se TV4 via valfri skärm, på både tv, mobil och surfplatta. Det är bara så TV4 kan nå ut till framtidens tv-tittare, istället för att bli en begränsad Telia-förmån.

Enligt en uträkning som Expressen har gjort förlorar TV4 upp till en miljon kronor i inkomster i timmen till följd av Com Hems nedsläckning.

Kalle Wiklund

Mer om: Tele2 Com Hem

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt