Här är Cakes fabriksplaner – i tre världsdelar

2022-03-02 06:00  

Efter Taiwan och Sverige ska nu svenska Cake bygga ytterligare en fabrik, den här gången i USA. Till sin hjälp har Cake mjukvara från Hälsingland.

I år ska Cake tillverka närmare 4 000 elektriska motorcyklar, men redan 2025 är ambitionen hela 50 000 hojar per år. Hemligheten till den snabba uppskalningen är en helt ny fabrik, i kombination med avancerad mjukvara som håller koll på alla detaljer i produktionsprocessen.

– Vi vill ha fabriker nära våra slutmarknader eftersom det minskar både risker och kapitalbehov. I juni förra året öppnade vår fabrik i Taiwan, och i augusti fabriken i Albyberg utanför Stockholm. Under 2022 ska vi dra igång fabriken i USA, säger Per Werin, som ansvarar för tillverkningen på Cake, till Ny Teknik.

Per Werin, operativ chef, Cake. Foto: Cake

Än så länge är det inte klart var i USA som fabriken kommer att byggas. Valet står mellan västkusten, östkusten och den fordonsindustritunga staten Michigan. Enligt Per Werin kommer beslutet inom den närmaste månaden.

Mtek ska bidra med mjukvara i hela tillverkningen

Sedan 2019 har Cake tillverkat totalt 2 000 motorcyklar, men för att på kort tid nu kunna skala upp produktionskapaciteten tar bolaget hjälp av Mtek, som finns i Alfta mellan Bollnäs och Edsbyn.

Bolaget arbetade tidigare med att förfina hur robotar används i produktionsanläggningar, men fokuserar numera på den egenutvecklade mjukvaran Mbrain.

Makka är Cakes senaste modelltillskott, en elektrisk moped med toppfart om 25 eller 45 kilometer per timme. Foto: Cake

Mbrain är ett så kallat manufacturing execution system som håller koll på allt från arbetsmanualer till maskininställningar och produktionsflöden. Dessutom samlar systemet in data från anläggningen och visualiserar detta, vilket hjälper produktionsledare och operatörer att lättare få koll på läget i fabriken.

– Hittills har vi kört utan ett sådant system, men eftersom vi nu ökar vår verksamhet så snabbt så behöver vi ett skalbart system. Tanken är att börja med Mteks system i Sverige för att sedan implementera det i Taiwan och USA, säger Per Werin.

Mteks system kommer även att hantera produktionsplanering och den orderhantering som är sammankopplad med Cakes affärssystem – detta för att öka smidigheten från kundorder till färdig motorcykel.

– Bolag som Cake behöver stor flexibilitet för snabba ändringar i sin produktion med tanke på den snabba takten i volymökning och antalet nya modeller. Med Mbrain går det att lösa med några klick istället för att en leverantör åker ut till fabriken och konfigurerar. Största vinsten är dock att man drastiskt minskar risken för fel, säger Oscar Wallner, kommersiell chef på Mtek, till Ny Teknik.

Cake: Kämpigt få tag på motorcykeldelar även 2022

Cakes orderbok är ganska så fulltecknad och den största begränsningen är att få tillgång till motorcykeldelar. Däremot påverkar inte chipbristen bolaget i någon stor utsträckning.

– Vi köper mycket från producenter av cykeldelar och det är en ansträngd marknad där vi fajtas med stora cykeltillverkare om de ingående komponenterna. Även om vi är duktiga på sourcing så bedömer vi att det kommer att vara kämpigt också under 2022, säger Per Werin.

Cake Ösa. Foto: Cake

År 2030 planerar ni att tillverka 50 000 motorcyklar per år – vad krävs för att nå dit?

– Det är inte nödvändigtvis svårare att köpa delar till 10 000 hojar än till 1 000. Samtidigt arbetar vi aktivt med att skaffa nya leverantörer. Vi kommer också att satsa mycket på sälj och marknadsföring. En annan stor satsning är att vi kommer att etablera Cake-ställen där vi kombinerar showrooms med verkstäder. Vi ser väldigt mycket fram emot den fortsatta expansionen, säger Per Werin.

Anders Frick

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt