Gatuhunden Lajka som skrev historia i rymden

2017-11-03 09:11  
Hunden Lajka skrev historia med sin rymdfärd. Foto: TT

TEKNIKHISTORIA. När hon lastades in i den trånga, fönsterlösa rymdkapseln Sputnik 2 visste forskarna att hon aldrig skulle komma tillbaka. Men gatuhunden Lajka blev för 60 år sedan odödlig – som den första levande varelsen i omloppsbana runt jorden.

Hon fångades in på gatorna i Moskva och valdes ut bland flera rivaliserande kandidater för sitt fogliga sätt och något retsamma uppsyn. Sedan väntade en enkel biljett mot stjärnorna. Lajka skickades upp i en satellit den 3 november 1957 för att aldrig komma tillbaka.

Förhoppningen var att hunden skulle överleva åtta-tio dagar, men hon dog av överhettning och uttorkning efter bara några timmar. Rymdfarkosten med hennes kvarlevor brann upp i atmosfären fem månader senare.

– De nio varven runt jorden gjorde Lajka till världens första kosmonaut, offrad för att framtida rymduppdrag skulle lyckas, säger Adilja Kotovskaja, som tränade Lajka, till nyhetsbyrån AFP.

När den nu 90-årige forskaren tog farväl av hunden bad hon rymdfararen om ursäkt.

– Jag grät till och med när jag klappade henne för sista gången, säger Kotovskaja.

När ryssarna letade på gatorna efter hundar att skicka upp i rymden valde de alltid honor, eftersom de inte lyfter på benet när de kissar och därmed behöver mindre utrymme. Lajka var omkring tre år gammal.

Mer om: Rymden Sputnik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt