Facebook ska ersätta tangentbord och mus – med ett armband

2021-03-22 14:55  
Framtidens tangentbord är osynligt. Foto: Facebook

Ett armband med elektroder som låter användaren manipulera virtuella objekt med bara fingerrörelser. Det är vad Facebook Reality Labs (FRL) bygger just nu. 

Ett av målen med armbandet är att skapa ett nytt gränssnitt mellan människa och dator, som är mer lämpat för virtuell och förstärkt (augmented) verklighet. Bakom tekniken står det som tidigare var startupbolaget Ctrl-Labs, som köptes upp av Facebook för två år sedan. 

Här är det du behöver veta. 

Hur fungerar armbandet? 

När muskelceller arbetar genereras en spänningsförändring som kallas aktionspotential eller, med mer vardagligt språkbruk, nervimpuls. Med tekniken elektromyografi (emg) går det att mäta dessa spänningsförändringar. Mätningen sker med hjälp av elektroder som sitter i armbandet. 

Man kan säga att Facebook med armbandet ägnar sig åt ett slags biologisk signalspaning där spänningsförändringarna plockas upp och registreras på vägen från hjärnan till fingrarna. 

Ett datorprogram kan sedan tolka nervimpulserna och generera en – om signalen är tillräckligt klar och tydlig – en virtuell fingerrörelse som är identisk med den verkliga fingerrörelsen. 

Det är visserligen inte hela sanningen. Eftersom signalen fångas upp på vägen mot fingrarna kan det gå att manipulera virtuella objekt genom att bara genom att tänka att man ska utföra handlingen. Tekniken skulle således kunna fungera även för människor som av ett eller annat skäl inte kan använda sina fingrar i verkligheten.

Armbandet i sin nuvarande form. Foto: Facebook

Så det är en pryl som kan läsa våra tankar? 

På sätt och vis. Åtminstone sådan hjärnaktivitet som genererar spänningsförändringar när våra muskler arbetar. Facebook är dock tydliga med att de gärna undviker associationer med tankeläsning. 

I en artikel på Facebook Reality Labs webbsida skriver företaget: ”Det här är inte att jämställa med tankeläsning. Tänk på det så här: du tar många bilder och väljer att dela bara några av dem. På samma sätt har du många tankar och du väljer att agera på bara några av dem. När det händer, då skickar din hjärna signaler till dina händer och fingrar som instruerar dem att röra sig på specifika sätt. Det vi gör är att avkoda de signalerna vid handleden – alltså handlingarna du redan bestämt dig för att utföra – och översätta dem till digitala kommandon som kan läsas av din enhet.” 

Men vr- och ar-applikationer som kan tolka våra hand- och fingerrörelser existerar väl redan? 

Ja, men många av dem använder kamerateknik för ändamålet. Facebook Reality Labs är ett av få bolag som försöker göra tekniken mer precis med hjälp av elektromyografi. Enligt FRL är signalen genom handleden så tydlig att den kan tolka fingerrörelser ner till 1 millimeter.

Läs mer: Playstations nästa vr-satsning – klotformad kontroll

Det kan vara klokt att i nuläget vara lite skeptisk till den uppgiften. För det första finns inte armbandet utanför Facebooks utvecklingslabb än så länge. Och för det andra säger FRL inget om signalen är lika klar om vi flyttar armbandet längs handleden, hur signalen störs av temperaturskiftningar, oavsiktliga rörelser eller allt annat som kan bidra till brus. 

Men precision är bara ett av flera skäl till att Reality Labs tycker att ett armband är rätt enhet för ändamålet. ”Gränssnittet måste vara intuitivt, alltid tillgängligt, inte vara i vägen, lätt att använda och ha en formfaktor som är bekväm och energisnål nog att kunna bäras hela tiden”. 

Vad är det för fel med gränssnitten vi redan har i dag? 

Mus, tangentbord och pekskärmar i all ära: de är inte anpassade för den framtid som Facebook tror att vi alla kommer att anlända till. I den har vi ersatt smarta telefoner med smarta glasögon. Eftersom smarta glasögon ger oss möjlighet att ta del av digital information samtidigt som vi orienterar oss i den verkliga världen blir det angeläget att göra ett gränssnitt som anammar den hybriden av det digitala och det fysiska. 

Vilka blir de första tillämpningarna? 

FRL har inte sagt något om när armbandet kan komma att bli en kommersiell produkt. Facebook uppger att företaget har en tioårsvision för augmented reality och att utvecklingen av armbandet ligger mer i närtid. Men själva armbandet sägs få begränsad funktionalitet till en början, med inte mycket mer än motsvarigheten till att trycka på en knapp.

Läs mer: Glöm videomöten – snart ses vi hellre i vr 

Framöver är dock ambitionen att man ska kunna använda fingrarna i förstärkt verklighet på samma sätt som man gör i vår gamla vanliga värld. Som till exempel att skriva på ett virtuellt tangentbord.

Kan jag inte lika gärna skriva på ett vanligt tangentbord? 

Om Facebook får bestämma kommer du att föredra det virtuella. ”Med stor sannolikhet kommer du att kunna skriva snabbt med emg på ett bord eller i ditt knä, kanske till och med i högre hastighet än vad som är möjligt med dagens tangentbord”. Facebook menar att ett virtuellt tangentbord kan anpassas efter användarens förmåga och automatiskt korrigera korrekturfel. 

Att skriva på ett virtuellt tangentbord på ett bord kräver dock, om någon ska vilja använda det i längden, någon form av taktil återkoppling. 

Och beröringslära, oftare kallat haptik, är mycket riktigt något som FRL ägnar en hel del tankeverksamhet.

Med Facebooks armband ska den virtuella världen beröra oss än mer. Foto: Facebook

På vilket sätt? 

Ett konkret exempel Reality Labs ger är att man skulle kunna uppskatta den taktila känslan av att skjuta en pil med en båge. Men det slutgiltiga målet är att få virtuella objekt att kännas på samma sätt som verkliga när man vidrör dem. ”Vi kan än så länge inte återskapa varje sensation man kan få när man interagerar med verkliga objekt, men vi har börjat få fram en hel del av dem”, skriver företaget i artikeln. 

FRL nämner också haptiska emojis. 

Haptiska emojis? 

Ja, det är alltså olika former av taktila vibrationer som ska representera den typen av känslor vi i dag ger uttryck för med visuella symboler. Visst kommer framtiden att bli fantastisk? 

Kanske det. Men ett armband som kan registrera våra rörelser låter som ännu en läskig möjlighet för ett bolag som Facebook att kartlägga oss. 

Den risken ska man inte underskatta. För även om den här tekniken inte kan avslöja sånt vi bara skulle säga till en präst eller psykolog så går det ju att röna ut hur mycket som helst för den som har tillgång till data över vad våra fingrar gör. 

Facebook uppger att den första punkten på dagordningen när det gäller armbandet är säkerhet och integritet. Men vad Facebook säger och vad de faktiskt gör är ofta två helt olika saker. I vilket fall som helst så har Reality Labs forskningsdivision dragit igång ett neuroetiskt program. Och ett av skälen till att de redan på ett så här tidigt stadium berättar öppet om tekniken är att bjuda in till diskussion.

Peter Ottsjö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt