EU-parlamentet stöttar blå vätgas på vägen mot fossilfritt 

2021-05-21 11:21  
Tyske EU-parlamentarikern Jens Geier har författat parlamentets resolution på temat vätgas. Foto: European Union 2021 - Source : EP

För att energiomställningen ska ske så fort som möjligt behövs vätgas gjort på naturgas, kombinerat med CCS, tycker EU-parlamentet.  Även gul vätgas, som utgår från kärnkraft, kan vara tillåten. 

Förespråkarna av vätgas ser den som en viktig del för att göra exempelvis stål- och kemiindustrin fossilfri, men också som en utgångspunkt för framtidens flyg. I onsdags fick EU-parlamentet säga sitt i frågan. 

EU-parlamentets omröstning om vätgasstrategin har egentligen ingen formell påverkan på det klimatpaket som ska presenteras den 14 juli. Men den skickar en viktig politisk signal, och kan säga något om vartåt det lutar. Och parlamentet har röstat ja till en motion som bland annat innebär att blå vätgas, alltså vätgas gjord på naturgas, får produceras på vägen mot en produktion baserad på helt förnybara källor, berättar Euractive.  

Tanken är att kombinera blå vätgas-produktion med avskiljning och lagring av koldioxid, CCS (Carbon Capture and Storage). Implicit ska även gul vätgas, där vätgasen tillverkas med el från kärnkraft, också vara tillåten, enligt Euractive. 

Läs mer: Förslag till regeringen: Sverige behöver vätgasledningar

I EU-parlamentets omröstning sa 411 ja till motionen om EU:s vätgasstrategi, 135 röstade nej och 149 avstod från att rösta. De Gröna hörde till dem som motsatte sig blå vätgas som en bro mot helt fossilfritt, men fick inte gehör för sin åsikt i parlamentet. 

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt