Farkosterna i kategorin transporterar människor eller gods mellan tidigare otrafikerade platser lokalt, alternativt regionalt på sträckor som det konventionella flyget inte täcker i nog stor utsträckning.
Europa kan få sina första taxidrönare i kommersiell trafik inom några få år, spår EU:s byrå för luftfartssäkerhet, EASA.
– Jag tror att kommersiell användning av lufttaxi kan starta 2024 eller 2025, sa EASA:s chef Patrick Ky på onsdagen enligt Reuters.
Enligt EASA kan marknaden omfatta 4,2 miljarder euro 2030 och skapa 90 000 arbetstillfällen. Myndigheten har börjat arbeta med en godkännandeprocess för den här nya typen av trafik.
400 aktörer vill vara med globalt
Ordet taxidrönare ger en ganska god beskrivning av de självkörande flygande farkosterna som startar och landar vertikalt, men den korrekta benämningen är Advanced Air Mobility (AAM).
Enligt the Vertical Flight Society utgörs AAM-industrin i dag av fler än 400 aktörer globalt – det har analysföretaget SMG kommit fram till i sin rapport Advanced Air Mobility Reality Index. Konsultfirman analyserar bil- och flygbranschen samt försvarsindustrin.
Vilka taxidrönare kommer att överleva och nå hela vägen fram i det nya segmentet? SMG har tittat på fem delar: Finansiering, företagsledning, teknikmognad och certifieringsprocess för fordonet, samt hur nära bolagen ligger lanseringen av en produktionsmodell och kapacitet för en volymtillverkning.
Här är listan över tippade överlevare.

Joby Aviation, USA
Typ: Pilotstyrd drönartaxi
Den har plats för fyra passagerare och drivs av sex elmotorer som ger en räckvidd på 240 km. Farkosten är designad för att vara 100 gånger tystare under start och landning än en konventionell helikopter.

Beta Technologies, USA
Typ: Pilotstyrd drönartaxi samt godstransport
Elmotorer och fyra fasta rotorer ger Beta Technologies farkost en räckvidd på 463 km, med en marschfart på 194 km/h. Den maximala startvikten ligger strax över 2,7 ton och lastutrymmet har en storlek på 5,6 m3. Alternativt kan maskinen ta med sig upp till sex passagerare.

Wisk, USA
Typ: Autonom drönartaxi
Den lilla maskinen tar två personer. Tolv eldrivna motorer står för lyftkraft och hovring. De två fasta vingarna har vardera sex propellrar – där hälften är framåtriktade. Väl i luften ligger flyghastigheten på 180 km/h. Räckvidden är cirka 100 km.

Ehang, Kina
Typ: Autonom drönartaxi
Även här finns bara plats för två. Farkosten har en topphastighet på 130 km/h och en räckvidd på 35 km. De åtta armarna med rotorerna kan fällas ihop, och då tar drönartaxin bara fem kvadratmeter i anspråk.
Archer Aviation, USA
Typ: Pilotstyrd drönartaxi
Här finns plats för fyra passagerare och en pilot. Räckvidden är nära 100 km och topphastigheten ligger på 241 km/h. Av tolv eldrivna propellrar kan sex tiltas medan de övriga är fasta.

Hyundai, Sydkorea
Typ: Pilotstyrd drönartaxi
Med kapacitet för att flyga i 290 km/h är den koreanska farkosten bland de snabbare i segmentet. Fyra passagerare kan ta sig 97 km, och enligt Hyundai ska batteriet kunna laddas på 5-7 minuter. En fallskärm för nödsituationer ingår som standard.

Volocopter, Tyskland
Typ: Pilotstyrd drönartaxi
Tyskarnas farkost var tidigt i luften. Den har plats för två personer, och 18 batteridrivna rotorer klarar av att de tillsammans väger 200 kg. Räckvidden ligger på 35 km, och topphastigheten är 110 km/h.

Lilium, Tyskland
Typ: Pilotstyrd godstransport / regionalflyg
Ännu en tysk, dock med plats för sex personer, medräknat piloten. Räckvidden anges till minst 250 km, med en marschfart på 280 km/h. De 36 batteridrivna turbinerna bygger på Liliums egenutvecklade DEVT-teknik – Ducted Electric Vectored Thrust.

Eve Air Mobility, Brasilien
Typ: Pilotstyrd drönartaxi
Den har plats för fyra passagerare, och farkosten sägs ovanligt nog vara rullstolsvänlig. Åtta propellrar ger topphastigheten 241 km/h, och den tar resenärerna 96 km, på upp till 3 300 meters höjd. Företaget ger dock inga uppgifter om lastkapaciteten.

Sabrewing, USA
Typ: Autonom godstransport
Det lite ovanliga är hybridlösningen med en turbomotor på 600 hästkrafter som driver fläktarna. Farkosten som är avsedd för godstransporter kan bära med sig last upp till 2 455 kg en sträcka på 1 850 km. Hybriddrivlinan ger en topphastighet på 370 km/h.

Vertical Aerospace, Storbritannien
Typ: Pilotstyrd drönartaxi
Utöver piloten tar den fyra passagerare. Farkosten har tolv batteridrivna propellrar som ger en marschhastighet på 241 km/h samt en räckvidd på 161 km. Varje sittplats har ett separat bagageutrymme, och Vertical Aerospace har valt att göra ett infällbart landningsställ.

Airbus, Frankrike
Typ: Autonom drönartaxi
Flygjättens bidrag i VTOL-kategorin kan ta fyra passagerare, men den autonoma flygturen varar i max 15 minuter. Energin kommer från ett batteripack på 110 kWh, och farkostens propellrar levererar en marschhastighet på 120 km/h. Enligt Airbus ska transporterna från punkt a till b vara tre gånger så snabba som med bil.

Pipistrel, Slovenien
Typ: Autonom godstranspor
Slovenerna säger sig erbjuda driftskostnader som är en tiondel av vad en konventionell helikopter kräver. Farkosten kan ta last upp till 460 kg, i ett lastutrymme på 3 kubikmeter – som sväljer tre europallar. Med en lättare last på 50 kg har drönaren en räckvidd på upp till 2 500 km.

Elroy Air, USA
Typ: Autonom godstransport
Här kan godset som mest väga 225 kg och som längst färdas 500 km. Elroy Air pekar ut sin lönsamhet med det faktum att klassiskt Cessna-flygplan, som ofta används för små transporter, gör av med 189 liter flygbränsle i timmen – medan drönaren bara bränner drygt elva till strax över 18 liter i timmen.

Dufour Aerospace, Schweiz
Typ: Pilotstyrt räddningsfordon
Farkosten är designad för att klara kärva väderförhållanden i bergen. Den kan bära med sig två passagerare i upp till 800 km. Marchhastigheten ligger på 320 km/h. Drivlinan är en hybridlösning.

Bell, USA
Typ: Pilotstyrd drönartaxi
Helikoptertillverkaren erbjuder köparen valet mellan ren batteridrift eller en hybriddrivlina – beroende på behovet av räckvidd. På ren el tar man sig drygt 96 km, och når då hastigheten 241 km/h. Det är dock oklart hur siffrorna påverkas om man lägger till en bränsledriven turbin samt en generator.
Kommentarer
Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.
Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.