”Estonia-skrovet öppnar sig som en konservburk”

2021-09-28 10:23  
Sonarbild på Estonia tagen av Haverikommissionens dykningar i somras. Foto: Stefan Jerrevång/TT

För första gången har det andra hålet i Estonias skrov filmats. Hålet är stort och öppet och ser ut att ha slitits upp i kontakt med något vasst, rapporterar SR Ekot.

Det andra hålet finns ett 20-tal meter längre akterut från det hål som avslöjades i en dokumentär förra året. Det filmades under Haverikommissionens dykningar i somras. Filmen är sekretessbelagd, men Ekot har tagit del av den.

Olle Rutgersson, professor emeritus i skeppsteknik, konstaterar att det ser ut som en skåra.

– Skrovet öppnar ju upp sig precis som en konservburk. Så det kommer ju in väldigt mycket vatten vid en sån skada, säger han till radion.

Rutgersson drar inga slutsatser om skadan uppkom före eller efter att fartyget sjönk.

Ny Estonia-film

På måndagen visade en film på det första kända hålet på Estonia hur bitar av stålkonstruktionen ser ut att ha slitits upp inifrån.

Haverikommissionen kan ännu inte säga något om vad orsaken till skadorna på fartyget är.

Det har tidigare spekulerats i huruvida hålen uppkommit när fartyget slog i botten.

Haverikommissionen räknar med att publicera filmmaterialet i sin helhet under nästa vecka, men först måste det bearbetas för att inte visa mänskliga kvarlevor.

Fakta: Estoniakatastrofen

Passagerarfärjan Estonia förliste i Östersjön natten mot den 28 september 1994. Färjan hade lämnat hamnen i estniska Tallinn kvällen innan, men kantrade knappt halvvägs till Stockholm och sjönk på mindre än en timme.

852 människor omkom i katastrofen, 501 av dem svenskar. 137 personer räddades.

Mer om: Estonia

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt