Eldrivna lövblåsare: Tystare och utsläppsfria – men saknar kraft

2021-11-19 06:00  

Löven har trillat ner och med det fylls parker och innergårdar av öronbedövande lövblåsare. Finns det verkligen inga batteridrivna alternativ som kan göra jobbet i stället? 

Håll dig uppdaterad! Anmäl dig till våra populära (och kostnadsfria) nyhetsbrev här

Har du blivit väckt en morgon av brölet från en bensindriven lövblåsare och ställt dig frågan: Varför har ingen löst det här oväsendet ännu så att du kan få sova vidare i lugn och ro? Maskinerna genererar ju dessutom både hälsofarliga lokala utsläpp och koldioxid. 

Kalifornien har till exempel bestämt sig för att helt förbjuda nyförsäljning av bensindrivna lövblåsare och gräsklippare från 2024, med minskning av luftföroreningar som motiv.  

SVT Nyheter Värmland intervjuade nyligen Anna Mossberg, parkchef i Karlstads kommun, som menade att utbudet av eldrivna lövblåsare ännu inte är tillräckligt bra för att arbetet ska vara effektivt. Att räfsa upp löven tar dessutom för lång tid och blir för dyrt.

Vad gör en lövblåsare bra?

Men vad är det egentligen som gör en lövblåsare tillräckligt bra? Hur ser utbudet ut i dag? Och hur kan det komma att se ut om tio år? För en stund lämnar vi alternativa sätt att ta hand om löv (att låta dem ligga kvar är ju faktiskt också en möjlighet ibland) och undersöker hur mycket bättre de batteridrivna behöver bli för att konkurrera ut de bensindrivna. 

Först och främst: Det finns redan en uppsjö batteridrivna lövblåsare på marknaden. Tillverkarna av elverktyg har ju som regel infört batterier som går att använda till många olika verktyg, vilket har sänkt tröskeln för hemmafixare att köpa en lövblåsare. Men de duger främst till lättare jobb.

Professionell lövblåsning ställer krav

Annat är det när arbetet utförs professionellt, med krav på att det ska gå snabbt och man ska orka hålla på hela dagen. Det finns sällan tid att invänta torrt väder, vilket hade gjort löven mer samarbetsvilliga. 

– Nu blåser jag inte löv själv längre, men när jag höll på med det ville jag alltid ha den starkaste lövblåsaren eftersom det gick smidigast då, säger Stefan Håfström, arbetsledare på Karlstads kommuns park- och gatuenhet.

Stefan Håfström, arbetsledare på Karlstads kommuns park- och gatuenhet. Foto: Privat

De har batteridrivna lövblåsare i maskinparken men använder dem främst till lättare jobb som att samla ihop gräs efter klippning runt asfalterade ytor, till exempel.  

– Nu ska vi testa en demomaskin som sägs vara skaplig, med batteripaket på ryggen. Men det är en utmaning att få personalen att testa den. Är den sämre än de vi har brukar det inte bli glada miner, säger han.

Lövblåsare används inte enbart för löv utan också städning av mer allmän karaktär. Här för bortblåsning av gräs som hamnat på asfalt efter gräsklippning. Foto: Husqvarna

"Batteridrivna lövblåsar är ett gissel"

I maskinparken finns redan massor av batteridrivna handmaskiner som motorsågar, grästrimmers, häcksaxar och liknande. Personalen är överlag väldigt nöjd med dem, bortsett från att det krävs en hel del batterier för att hålla igång en hel dag. Att slippa andas avgaser är ett stort plus, trots att kommunen för de bensindrivna verktygen uteslutande använder sig av alkylatbensin som ger ifrån sig lite mindre hälsofarliga avgaser. 

– Men just batteridrivna lövblåsar är ett gissel. Ska man göra jobbet snabbt och effektivt funkar de inte, säger Stefan Håfström, som även poängterar att de används för det ännu tuffare jobbet att samla ihop grus inför vårsopningen av gatorna.

Husqvarna: Krävs 35–40 newton

En professionell ryggburen lövblåsare som ska klara av även de tyngsta uppgifterna behöver generera en blåskraft omkring 35–40 newton (N), enligt Husqvarna. Företaget lanserade nyligen sin kraftigaste lövblåsare hittills, en bensindriven variant för den amerikanska marknaden. Den genererar 47 N. 

 

Husqvarnas kraftigaste bensindrivna lövblåsare som säljs i Sverige, 580BTS, ger en blåskraft om 40 newton. I USA lanserades nyligen en ännu starkare, 47 N. Foto: Husqvarna

Blåskraften mäts enligt en standard, genom att blåsa på en platta med given storlek från ett visst avstånd. Genom att man vet munstyckets tvärsnittsarea kan därefter lufthastighet (m/s) och luftflöde (m3/min) beräknas, berättar Husqvarna.  

Inte sällan får man leta djupt i specifikationerna hos vissa tillverkare för att hitta blåskraften, om den alls framgår. Ofta anges bara lufthastighet och/eller luftflöde. Hög lufthastighet är ju lätt att uppnå genom att använda ett smalt munstycke, men utan tillräckligt luftflöde blir det inte många löv flyttade. Blåskraften är därför det man bör titta efter för att få en uppfattning om hur stark maskinen är.

"Tekniken för starkare batteriblåsare finns"

En typisk handhållen lövblåsare för hemmabruk och lättare professionellt bruk ligger kring 10–15 N. Ett exempel är Makita DUB184, som presterar en blåskraft om 10,9 N, en lufthastighet om 52,1 m/s och ett luftflöde om 13 m3/min. Den drivs av ett 18-volts litiumjonbatteri. 

En typisk lövblåsare för hemmabruk och städning av till exempel byggarbetsplatser, Makita DUB184, som drivs av samma 18-volts batterier som Makitas andra elverktyg. Den ger en blåskraft om knappt 11 newton. Foto: Makita

Husqvarnas starkaste batteridrivna lövblåsare (550iBTX, 36 V) genererar en blåskraft upp till 21 N, alltså knappt hälften av vad företaget menar behövs för att den ska fungera för krävande professionell användning. 

– Tekniken för att göra starkare batteriblåsare finns, men antingen skulle körtiden bli väldigt kort eller så skulle systemet inklusive batterier bli för tungt att bära, säger David Holmstedt, global produktspecialist för handhållna maskiner på Husqvarna, som menar att den övre viktgränsen ligger på omkring 10–12 kilo för att parkarbetaren ska kunna förbli effektiv en hel dag.

En fråga om lagringskapacitet

Som så många gånger förr kokar det alltså ner till batteriernas energitäthet, som ju jämfört med bensin bara är en bråkdel. Att göra en tillräckligt effektiv elmotor är inte utmaningen, särskilt inte sedan de borstlösa motorerna gjort sitt inträde. I borstlösa motorer är de stationära kolbitarna och den roterande kommutatorn utbytt mot elektronik som utför eltransporten på ett effektivare vis. 

En annan viktig del som avgör lövblåsarens kapacitet handlar enligt Husqvarna om vilken typ av fläkt som väljs, eftersom fläktar hanterar mottryck olika bra. Fläkttypen avgör hur mycket man kan minska utloppsarean, vilket ökar lufthastigheten i förhållande till flödet, men utan att samtidigt tappa för mycket i verkningsgrad.  

– Att lyckas med hög fläkteffektivitet och hur man kombinerar flöde och hastighet är tillverkarnas hemligheter för att få till en användbar och effektiv blåsare, säger David Holmstedt.

Bensinblåsare är billigare

Med Husqvarnas i dagsläget starkaste batteri (BLi950X, 36 V, 1,1 kWh) och den starkaste elektriska lövblåsaren (550iBTX) räcker energin i ungefär 40 minuter på fullt blås (boostläge).

Husqvarnas kraftigaste batteriblåsare 550iBTX genererar 21 newtons blåskraft. Foto: Husqvarna

Batteriet kostar ungefär 12 000 kronor och lövblåsaren 5 600 kronor, totalt 17 600 kronor. Lägger man till ytterligare ett batteri som kan laddas medan man kör landar det på 29 600 kronor. Kombinationen väger 13,3 kilo. 

Detta kan jämföras med Husqvarnas kraftigaste bensindrivna lövblåsare som säljs i Sverige (580BTS), för omkring 7 400 kronor. Den genererar en blåskraft om 40 N och väger 11,8 kilo. Den kan köras i en dryg timme på full fart innan det är dags för påfyllning av tanken, som ju görs på några minuter. 

Om man inte räknar med driftkostnaderna, som är högre för den bensindrivna lövblåsaren, så är alltså läget i dag att man för halva kostnaden får en dubbelt så stark maskin som går att köra längre tid om man väljer bensindrift.

Fem gånger mer energi

Å andra sidan får man med eldrift en betydligt tystare maskin som är billigare i drift och som inte ger upphov till några utsläpp, varken hälso- eller klimatskadliga. 

– Vi jobbar givetvis med att göra batteriblåsare mer energieffektiva men för att nå upp till samma blåskapacitet och körtid som de starkaste bensinblåsarna har på en tank bensin, skulle batterierna behöva lagra cirka fem gånger mer energi med bibehållen vikt. Notera då att för en arbetsdag behöver man ladda eller byta fem till sex batterier per dag, jämfört med en bensinblås som tankas på några minuter, säger David Holmstedt på Husqvarna. 

Han poängterar att energilagringskapaciteten i litiumjonbatteriet som används i dessa sammanhang har fördubblats på knappt tio år. Det finns effektivare cellteknik på marknaden, men som ännu inte är kommersiellt gångbar i dessa sammanhang.  

– Vi behöver ta ett rejält språng inom cellutveckling de närmsta åren om vi ska kunna matcha dagens starkaste bensinblåsare, i blåskraft, körtid och vikt, denna sidan 2030, säger han. 

Stihl lanserar batteriblåsare 2022

Tyska Stihl, Husqvarnas främsta konkurrent på området, har motsvarande ryggburet batteri i sortimentet, men ännu ingen ryggburen batteridriven lövblåsare. Den första lanseras under senvåren 2022. 

–  Den är inte lika stark som den största bensindrivna modellen men går att använda professionellt, skriver Gunilla Eriksson, marknadskoordinator på Stihl Sverige, och berättar att den får en blåskraft om 27 N och lufthastighet om 87 m/s.

Pellenc utmanar med 27 newton

Stefan Håfström på Karlstads kommun sätter nu delvis hoppet till den demomaskin de snart får in, en Airion från franska Pellenc, med 27 N blåskraft, samt ett ULIB 1500 batteri om 43,6 volt och 1,5 kWh energilagringskapacitet. Kombinationen ska klara av upp till 1 timme och 50 minuters “intensivt” arbete. Ett alternativ som på pappret alltså är betydligt bättre än Husqvarnas vassaste uppsättning. 

– Jag har varit i branschen i 25 år och tycker att det har hänt ganska lite under den tiden. Men kanske börjar det röra på sig lite nu, säger han.

Franska Pellencs kraftiga batteridrivna lövblåsare Airion genererar en blåskraft om 27 newton, vilket därmed börjar närma sig nivån för vad krävande professionellt bruk kräver. Foto: Pellenc

Hade ni klarat er utan lövblåsare? 

– Nej, inte en chans. Efter reportaget i SVT tyckte en del att vi borde rekrytera arbetslösa som krattar löv … Men det är inte ett alternativ. Tänk bara på alla förslitningsskador. I dagsläget kan jag inte se något alternativ till lövblåsaren, säger Stefan Håfström.

 

Artikeln är uppdaterad med ett förtydligande om att förbudet i Kalifornien rör nyförsäljning.

Johan Kristensson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt