Efter miljonaffären med Microsoft – nu ska de lära dig koda på tre månader

2018-11-08 16:05  
Hungriga programmare. Den 30 novemer är de examensdag för den första kullen på Epicenter. Foto: Epicenter

Den som pluggar kod på universiteten saknar ofta den praktiska kunskap som branschen vill ha. Nu startar två svenska entreprenörer en ny skola som lär dig koda full stack java script på tre månader.

Att det råder ett stort underskott på programmerare i Sverige har varit känt sedan länge.

Tidigare i år bestämde sig det Stockholmsbaserade School of applied technology – även kallat </salt> - för att göra något åt saken.

Bolaget är grundat av entreprenörerna Koshi Hamedi och Richard Andemark. Båda har bakgrund i Linköpingsföretaget Donya Labs, som 2017 såldes till Microsoft för cirka 800 miljoner kronor.

- Vi har byggt upp flera mjukvarubolag från grunden. Som entreprenörer vet vi att bristen på utvecklare är det största hindret för it-bolag som vill satsa aggressivt. Därför har vi startat den här utbildningen, säger Richard Andemark, vd och medgrundare på School of applied technology.

Den första omgången av den kostnadsfria utbildningen startade i september. Av över 1 000 ansökande valdes 30 blivande kodare ut efter flera tester och intervjuer. I tre månader har studenterna fått slita hund i utbildningens lokaler i innovationshuset Epicenter i centrala Stockholm. Nu syns ljuset i tunneln – den 30 november är det examensdag.

- Under tre månader har vi simulerat ett devops-team. Det innebär att studenterna har fått lära hur man jobbar med scrum, utvecklar, testar och granskar kod, exempelvis. Mycket har kretsat kring att lära sig arbeta i team, vilket inte alltid är lätt att göra under hög stress.

Blir inte utbildningen väldigt begränsad om ni enbart fokuserad på full stack javascript?

- Inte alls. Vår research visar att full stack javascript är det programmeringsspråk som används för att bygga flest interaktiva tjänster och plattformar just nu. Ett exempel är Netflix-appen, som är byggt helt och hållet i Javascript. Det är ett språk som går att använda både i front- och backend-utveckling. Eftersom många it-bolag är i färd med att fasa ut andra kodspråk till förmån för full stack javascrip råder det en rekryteringskris inom området just nu, säger Richard Andemark.

Vad har studenterna för förkunskaper kring programmering?

- 70 procent av de första eleverna har redan en akademisk examen från exempelvis KTH. Det handlar om drivna individer som tidigare har programmerat på sin fritid, och nu vill göra om den passionen till en professionell karriär.

Om man redan har en KTH-examen, varför ska man komma till er?

- Vår tanke är inte att peka finger åt KTH eller andra universitet. Men det vi kan se är att många universitetsstudenter inte har någon större praktisk erfarenhet av programmering. Det är en sak att kunna koda i teorin, och en helt annan att använda den kunskapen när man jobbar i ett team hos ett it-bolag. Som nybakad KTH-student är det extremt svårt att få jobb hos exempelvis Spotify. För det krävs att man arbetar några år i branschen för att faktiskt få lära sig hur jobbet som programmera fungerar. Vårt mål är att studenterna ska få den nödvändiga praktiska erfarenheten redan från början.

Studenter som klarar utbildningen är garanterade jobb som konsulter hos er. Men sedan då – hur gångbar är den här utbildningen i resten av branschen?

- På en akademisk nivå är utbildningen värd noll, men på en professionell nivå är den värd allt. Under utbildningens gång använder vi branschcertifierade tester för att se till att studenterna når den kunskapsnivå som förväntas av en junior utvecklare med ett driv. Tanken är inte att studenterna ska utgöra en slags intern kompetenspool hos oss – tvärt om. Vi vill bli av med dem efter år. Men det menar jag att vi är övertygade om att det kommer att finnas en stark efterfråga på den kompetens som studenterna besitter, säger Richard Andemark.

Rättelse: I en tidigare version av texten var Richard Andemarks efternamn felstavat i ett stycke. Vi ber om ursäkt för detta.

Löftet: 30 000 kronor i lön efter utbildningen

I augusti startade School of applied technology sin utbildning på Epicenter i Stockholm. De 30 deltagarna i den första klassen kommer från fjorton länder. Av studenterna är 45 procent kvinnor.

Utbildningen fokuserar på full stack javascript.

Studenter som klarar utbildning får jobb som konsulter hos School of applied technology. Leo Vegas, Telia och MRG Gametek är några av bolagen som kommer att anlita studenter från utbildningens första kull. Ingångslönen för juniora full stack javascript-utvecklare ligger på 30 000 kronor, enligt School of applied technology.

Målet är att de forna studenterna ska lämna School of applied technology efter tolv månader, och då gå över till en fast anställning i bolagen.

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt