Det här måste Apple fixa till 2019 års Iphone

2018-12-03 09:00  
Ny Tekniks Simon Campanello ger sina tips till Apple. Foto: TT och Jörgen Appelgren

Dags att byta port, pris och fixa den där notchen. Ny Tekniks reporter Simon Campanello har funderat över vad Apple borde åtgärda till nästa års Iphone.

Årets nyheter från Apple stod ut i pris, men bjöd inte på några större överraskningar. Utvecklingen av mobiltelefoner verkar ha fastnat i en hårt mallad rektangulär form som får små stegvis uppgraderingar varje år. Andra teknikprylar står för innovationerna nu för tiden.

Så vad ska Apple göra? Inget tyder på att företaget kommer att återuppfinna Iphone nästa år, men det finns gott om små uppgraderingar som kan göra nästa årsmodell mer attraktiv.

1. Bort med Lightning

Apple har redan gått över till usb-c på både Ipad Pro och Macbook-serien. Det är dags att överge Lightning-porten på mobilerna så att alla enheter kan laddas med en och samma kontakt. Att usb-c råkat bli standard för Android-mobiler gör inte saken sämre. Ju färre portar det finns här i världen desto bättre.

Självfallet gör det lite ont att byta standard. Precis som när Apple bytte till Lightning-laddaren kommer massor av tillbehör att oanvändbara eller kräva en adapter. Men bättre att dra av plåstret snabbt och gå vidare med en mer universell port.

Läs mer: Apple i kris – tvingas sänka pris på Iphone

2. Variera priset

Apple valde att splitta Iphone-serien i två med XS och XS Max som flaggskepp och XR som ett aningen billigare alternativ. Aningen säger jag, för 10 000 kronor är inte en billig telefon (även om Apple säger att det är deras bäst säljande mobil just nu).

Tanken är att den budgetmedvetna konsumenten ska köra en äldre telefon istället, som en Iphone 7 eller 8. Jag förstår poängen, men en flera år gammal mobil känns måttligt lockande. En ny mobil i stil med Iphone SE vore ett bättre alternativ. En mellanprismobil i modern formfaktor.

Läs mer: De viktiga skillnaderna mellan Iphone XS och XR

3. Fingeravtrycksläsare i skärmen

Ansiktsigenkänning i all ära, men fingeravtryck är ofta smidigare. Både Huawei och Oneplus har visat att tekniken med en sensor som är inbyggd i skärmen fungerar utmärkt. Och om Apple nu ska envisas med att sälja telefoner i prisklassen billigare begagnad bil kan de ha råd att fylla på funktionaliteten.

Läs mer: Analys: ”Apple gör inte längre en Iphone vi bara måste ha”

4. Bygg bort sensorhakan

Både Huawei och Samsung jobbar på att få bort den där retliga hakan i skärmen som fick sitt genombrott i Iphone X. Visst har vi lärt oss leva med den, men hela designen skriker tillfällig lösning. Jag hoppas innerligt att vi inom ett par år sett det sista av det här tillfälliga snedsteget i mobiltelefonens historia.

Läs mer: Det verkar som att Huawei ska döda notch-designen

5. Fixa mörkerfoto

Både Google och Huawei har gjort enorma framsteg i att använda ai-funktioner för att kunna ta bra bilder i riktigt svag belysning eller nattetid. Apple måste jaga ikapp Android-utmanarna på den här punkten.

Simon Campanello

Mer om: Iphone Apple

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt