Deras robot ska klara alltifrån svetsning till hjärnkirurgi

2022-09-27 06:00  

Göteborgsbaserade Tricylons multifunktionella robot ska kunna borra, svetsa, skära – och hantera alltifrån sextonskomponenter till hjärnoperationer. Nu tar de in sju miljoner i kapital.

Det krävs oftast flera olika maskiner för borrning, svetsning, skärande bearbetning och så vidare.

Tricylon Robotics vill ändra på detta med sin Monarch 4, som på sikt ska kunna ta över en rad olika uppgifter.

Nyligen gick Almi Invest och privata investerare in med sammanlagt sju miljoner kronor i startup-företaget från Göteborg.

– Nu ska vi färdigställa produkten i samarbete med en kund i elfordonsbranschen. I ett första steg programmerar vi roboten för friktionsrörssvetsning av batterihållare, säger Tricylons vd och medgrundare Ilker Erdem.

Läs mer: Airforestrys ”skogsdrönare” hugger ned trädet – och flyger i väg med det

Men Tricylon ser potential i många olika segment. Flygindustri, vindkraft och metallindustri är områden där Monarch 4 – som klarar komponenter upp till sex ton – ska kunna komma till användning.

– Vi har mött intresse från en rad aktörer i Sverige och EU, för applikationer vi inte ens tänkt på själva. Vi erbjuder dem att provtillverka sina komponenter kostnadsfritt hos oss, och närmast ska vi göra två delar åt en potentiell kund i flygindustrin, säger Ilker Erdem.

”Framtiden för tillverkningsindustrin”

Flexibiliteten hos en ”multirobot” ska öka produktiviteten, minska avfallet och sänka användarnas investerings- och driftskostnader.

– Som jag ser det, är detta framtiden för tillverkningsindustrin. Vi vill inte producera en nischmaskin, utan nå ut med den brett. Och vi vill konstruera ett helintegrerat plug and play-system, där man slipper de många dyra ingenjörstimmar som ofta krävs för att få mjukvaran och hårdvaran att samspela på rätt sätt, säger Ilker Erdem.

Tricylon uppger att Monarch 4 ska kosta omkring 20 procent mindre än de ”vanliga” maskiner den ersätter, samtidigt som den klarar högre laster och har högre precision. Samma robot som alltså kan hantera sex tons industrikomponenter, ska kunna arbeta på de mikronivåer som krävs i biomedicinska applikationer.

– Genom Sahlgrenska Science Park har vi kommit i kontakt med intresserade kirurger, och ska inleda diskussioner med dem angående möjliga tillämpningar inom hjärnkirurgi. Vår maskin är extremt skalbar utan att tappa precision. En viktig del av det är att vi utvecklar vår egen sensorteknik och egna mätredskap, säger Ilker Erdem.

Ilker Erdem, vd och medgrundare av Tricylon Robotics. Foto: Jakob Rockmyr, BST.se

En annan viktig del är det egenutvecklade kontrollsystemet, som redan levererats separat till en industrikund i USA.

– Vi har tagit fram en affärsmodell där kunder kan leasa kontrollsystemet ett år i taget, istället för att köpa det, säger Ilker Erdem.

Tricylon Robotics räknar med att ta Monarch 4 till marknaden i maj nästa år.

Tricylon Robotics

Tricylon Robotics startades under ett forskningsprojekt på Chalmers av Ilker Erdem och Hossein Abadikah, doktorer i robotteknik och flexibel robotik respektive i tillämpad mekanik. Sedan 2020 ingår företaget i Innovatum Science Parks inkubator i Trollhättan.

De är även part i Produktionstekniskt centrum (PTC) som Innovatum Science Park driver tillsammans med huvudparterna GKN Aerospace, Högskolan Väst, IUC Väst och Swerim.

Av de sju miljoner kronor som togs in i nyemissionen, kom 2,5 miljoner från Almi Invest. ”Med sin disruptiva teknologi banar Tricylon vägen för ett automatiseringsskifte till Industri 4.0. Det innebär en effektivare produktion med kortare led- och omställningstider, färre fel och större flexibilitet. Här ligger Tricylon i framkant med sina smarta lösningar”, motiverar Almi sitt intresse.

Tommy Harnesk

Mer om: Robotisering

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt