Premium

De vill smärtlindra med heta ämnet i chili

Bioteknikbolaget i Skåne vill utveckla läkemedel baserade på en syntetiskt framställd variant av capsaicin – det ämne som gör chilifrukter så starka.

Publicerad

Chili – gott men starkt. Förutom att använda chili i matlagning går det även att använda i läkande syfte, något som svenska bioteknikbolaget Axichems nystartade dotterbolag Incendia Pharma drar nytta av. Bolaget utvecklar just nu ett nytt läkemedel, baserat på syntetisk chili, vilket nyhetstjänsten Rapidus var först med att berätta om.

Det aktiva ämnet i chilifrukterna är capsaicin, som aktiverar en smärt- och värmereceptor i hjärnan. Receptorn kallas TRPV1 och interaktionen mellan capsaicin och TRPV1 ger paradoxalt nog en smärtstillande effekt – alltså precis tvärtemot vad man upplever när man äter riktigt het chili.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här