De vill smärtlindra med heta ämnet i chili

2021-05-18 16:02  

Bioteknikbolaget i Skåne vill utveckla läkemedel baserade på en syntetiskt framställd variant av capsaicin – det ämne som gör chilifrukter så starka.

Chili – gott men starkt. Förutom att använda chili i matlagning går det även att använda i läkande syfte, något som svenska bioteknikbolaget Axichems nystartade dotterbolag Incendia Pharma drar nytta av. Bolaget utvecklar just nu ett nytt läkemedel, baserat på syntetisk chili, vilket nyhetstjänsten Rapidus var först med att berätta om.

Det aktiva ämnet i chilifrukterna är capsaicin, som aktiverar en smärt- och värmereceptor i hjärnan. Receptorn kallas TRPV1 och interaktionen mellan capsaicin och TRPV1 ger paradoxalt nog en smärtstillande effekt – alltså precis tvärtemot vad man upplever när man äter riktigt het chili.

Axichem har under åren använt den syntetiska varianten, fenylcapsaicin, i flera kosttillskottsprodukter samt i djurfoder. Axichem har redan patent på området, men de handlar bland annat om användning för att förebygga och behandla läckande tarm.

Genom det nya dotterbolaget Incendia Pharma söker koncernen nu patent på de farmakologiska mekanismerna bakom produktens smärtlindrande effekter.

– Läckande tarm beror till stor del på inflammatoriska tillstånd och det finns i hög grad en koppling mellan läckande tarm och livsstilssjukdomar. Genom dotterbolaget Incendia Pharma diskuterar vi nu med flera partners om hur vi kan gå vidare och på sikt helt enkelt ta fram läkemedel, säger Torsten Helsing.

Bolaget har testat att blanda fenylcapsaicin med djurfoder, vilket visade sig vara effektivt för att motverka salmonella.

– Vi har jobbat med både vetenskaplig och praktisk forskning, och gjorde bland annat ett test med nio miljoner kycklingar i Nederländerna. Det visade sig att om man tillsätter 15 ppm av fenylcapsaicin i kycklingfoder så fick de inte salmonella – trots att capsaicinet inte är antibakteriellt och trots att fåglarna visats i salmonellasmittad miljö. Vi behövde bättre förstå anledningen till detta, och under 2020 gjorde vi intressanta fynd om verkningsmekanismen som vi nu tar ett steg vidare, säger vd Torsten Helsing till Ny Teknik.

Fördelen med att använda en syntetisk substans är att kvaliteten och koncentrationen blir mer förutsägbar, vilket gör det lättare att styra ämnets vatten- och fettlöslighetsförmåga när det används i Axichems produktion.

Som Ny Teknik nyligen skrev kan capsaicinet i cayennepeppar och chilipulver även fungera mot påväxt av alger och havstulpaner på båtar – även om det är olagligt att blanda det i båtarnas bottenfärg.

Läs mer: Cayennepeppar och vaselin – sant eller falskt om bottenfärger på fritidsbåtar

Anders Frick

Mer om: Läkemedel chili

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt