Därför startar Apple utvecklingskontor i Göteborg 

2021-01-12 08:13  

Redan i augusti började ett antal utvecklare och ingenjörer jobba för Apple i Göteborg. Nu öppnar techgiganten ett nytt kontor i centrum, och fokus är på utveckling inom bland annat maskininlärning, datorseende och 3d-teknik. 

Techbolaget från Kalifornien satsar stenhårt på att rekrytera talanger i västra Sverige. AB Volvo, Volvo Cars, Zenuity och Veoneer är några av de västsvenska bolag som Apple hittills har rekryterat medarbetare från. 

– Att Apple vill plocka talanger inom automotive beror inte enbart på utvecklingen av deras självkörande bil utan för att det fortfarande går att rekrytera väldigt duktiga människor här. Apple får ett nytt upptagningsområde och kan få in bra med kompetens till sin globala organisation, säger Peter Kurzwelly, som är startupchef på AI Sweden, det nationella centret för artificiell intelligens.

Läs mer: Apple kan släppa 32-kärnig monsterprocessor redan 2021

De första västsvenska medarbetarna började på Apple redan i augusti i år och Apple har under hösten fortsatt att rekrytera fler. Hittills har en drygt handfull personer med kompetens och erfarenhet inom bland annat maskininlärning och datorseende.

”Bevis på god tillgång på duktiga människor här”

För närvarande har Apple bara en platsannons ute gällande Göteborg, och då handlar det om en Computer Vision Research Engineer till bolagets 3D Vision-team, som arbetar med Apple Maps. Alla medarbetare rekryteras dock inte via platsannonser utan rekryteringen sker även på andra sätt.

– Att Apple nu försöker rekrytera från bland annat Volvo, Zenseac, Veoneer, Geely och Chalmers är ett bevis på den goda tillgången på duktiga människor här. Förhoppningsvis kan det också inspirera andra stora internationella företag att etablera sig här för att hitta rätt talang och kompetens, säger Peter Kurzwelly.

Läs mer: Här är tekniken i Apple Silicon M1

Han drev tidigare inkubatorn G-Lab21 och har under lång tid verkat för att Göteborg ska bli en mer startupvänlig stad. Bland annat är han en av drivkrafterna bakom ett nätverk för bolag på och intill Vallgatan i centrala Göteborg. 

Själva nätverket går under namnet Silicon Vallgatan, vilket om möjligt blir ett ännu bättre namn nu också Apple öppnar kontor intill företag som Spotify, Recorded Future, Burt, Adfenix och Forza Football. Apples kontor ligger dock något mer österut, på Stora Nygatan – något som Fastighetssverige var först att rapportera om. Det handlar om ett kontor på 500 kvadratmeter där Apple får plats med omkring 20-25 kontorsplatser.

Anders Frick

Mer om: Apple Göteborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt