Därför prisas svenska techstartups av World Economic Forum

2021-06-15 09:49  

Två svenska bolag har utsetts till framstående teknikpinonjärer: Enginzyme och Ceretai. Det ena bolaget ska revolutionera den kemiska tillverkningsindustrin, det andra göra mediekonsumenter mer medvetna om vad vi egentligen tittar på.

World Economic Forum har utsett de två Stockholmsbaserade bolagen Enginzyme och Ceretai till Technology Pioneer. Bolagen hamnar därmed i gott sällskap. Airbnb, Dropbox, Google och Twitter är några av de bolag som World Economic Forum tidigare har utnämnt till samma sak.

Som Technology Pioneer kommer bolagen att bjudas in att delta i World Economic Forums aktiviteter, evenemang och diskussioner under året. De kommer också att bidra till initiativ i forumets regi under de närmaste två åren och arbeta olika bransch- och samhällsfrågor. Dessutom får bolagen tillgång till nätverk med andra innovatörer, entreprenörer och industriledare.

Enginzyme ersätter tungmetaller med enzym

Enginzyme, som var med på Ny Tekniks 33-listan 2020, ersätter tungmetaller med enzym som katalysatorer i industriella processer. Genom att binda enzymet på ett fast material, med bibehållen funktion, så omformuleras enzymet till en form som en industriell kemist kan hantera. 

Läs mer: Nu ska svenska kemistens uppfinning revolutionera marknaden

– Detta kan användas i existerande apparatur på ett etablerat och effektivt sätt, och på så sätt undviker man att skapa stora mängder avfall samtidigt som man kan minska energiåtgången, säger Karim Engelmark Cassimjee, vd och medgrundare av Enginzyme, till Ny Teknik.

Han säger att bolagets teknik kan användas till att tillverka i princip vilka industriella produkter som helst.

Läs mer: Ny Teknik Insight: Sveriges bästa startups 2020

– Den möjliggör även att nya produkter tillverkas. Det kan handla om naturliga produkter som hittills varit för dyra. Exempelvis kan ovanliga, men naturliga, sockertyper användas som lågkalorisötningsmedel, säger han.

Ceretai analyserar mångfald och jämställdhet

Förutom Enginzyme utses även mjukvarubolaget Ceretai till Technology Pioneer. Ceretai har analyserat en stor mängd tv-serier, nyhetssändningar och ljudklipp och lanserade nyligen tjänsten Valuecine, som hjälper användare att hitta passande multimediaproduktioner med hjälp av variabler såsom mångfald och jämställdhet.

– Att vi lanserade den här tjänsten är ett sätt för oss att nå ut med den statistik och data som vi har. Vi har både lösningar till konsumenter och till andra företag, men i grunden är det samma teknik som vi använder, säger vd Matilda Kong till Ny Teknik

Hon startade bolaget tillsammans med Lisa Hamberg 2018, och verksamheten är idag framförallt fokuserad till Sverige och Tyskland. Att bli utnämnd till Technology Pioneer är något som hon gläds åt.

– Vi har tidigare deltagit i liknande program tidigare, men då har de oftast haft nationellt eller europeiskt fokus. Att nu få tillgång till ett helt globalt nätverk som detta känns helt fantastiskt, säger Matilda Kong.

Anders Frick

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt