Därför kopplades nya finska reaktorn plötsligt bort från nätet

2022-08-30 12:10  

En uppdatering av automationssystemet hade just avslutats i Finlands nya kärnreaktor, Olkiluoto 3, när en ny störning uppstod. Reaktorn kopplades bort från elnätet i måndags.

Händelsen inträffade under måndagen den 29 augusti vid 11:54, finsk tid, och berodde på en störning på turbinsidan. Orsaken var ett mätfel i generatorns spänningsreglering, skriver kärnkraftsoperatören TVO på sin hemsida.

Därefter kördes reaktorn i så kallad husturbindrift, vilket innebär att den går ned på så låg effekt att det endast är anläggningens egna elbehov som tillgodoses. Efter vissa tester kunde effekten så småningom öka. På tisdag förmiddag hade reaktorn nått 825 MW.

Olkiluoto 3 kopplades in till det finska stamnätet i mars 2022 och genomgår sedan dess provdrift, vilket innebär reducerad drift i olika testfaser. Ordinarie elproduktion ska gå i gång den 10 december i år.

Olkiluoto 3. Foto: TVO

Under augusti har dock reaktorn genomgått uppdatering av automationssystem, främst på turbinsidan men även på reaktorsidan. På söndagen den 28 augusti meddelade TVO att uppdateringen var klar och att provdrift på 60 procents effekt skulle fortgå. TVO:s säkerhetsdirektör Veli-Pekka Nurmi hann precis fira på Twitter att blocket hade anslutits till stamnätet igen när det nya problemet uppstod, rapporterar Reuters.

På måndagskvällen twittrade Veli-Pekka Nurmi att problemet hade hittats och åtgärdats: ”Det viktiga är att anläggningen fungerade som planerat under dagens störning. Provdriften av OL3 fortsätter…”

Kärnreaktorn Olkiluoto 3 är av typen EPR, europeisk tryckvattenreaktor, och har en maxeffekt om 1 600 MW. I full drift blir reaktorn den största elproduktionsenheten i Norden.

Reaktorn var från början tänkt att tas i drift 2009 men har drabbats av mängder av problem och förseningar.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt