Därför köper IBM öppen källkod för 300 miljarder

2018-12-04 06:00  

IBM:s förvärv av Red Hat blir den största mjukvaruaffären genom tiderna. Men hur blev öppen källkod värt så mycket pengar? Svaret kan ligga i blockkedjan – och Linux-pionjärens neutrala ställning i molnkriget.

Det har kallats det största uppköpet av ett mjukvarubolag någonsin. I slutet av oktober gick IBM ut med att de köper öppen källkod-pionjären Red Hat för 34 miljarder dollar, drygt 305 miljarder kronor.

Det är en investering i raden som stora, tunga it-företag gjort i bolag som på det ena eller andra sättet bygger sin verksamhet på öppen källkod, eller open source som det kallas på engelska. Principen om att koden som programmerarna skriver fritt får användas och vidarevecklas av andra.

– Jag tycker affären är spännande för den är ett kvitto på att öppen källkod nästan har blivit en de facto standard, säger Johan Fredriksson som är Nordenchef på Red Hat.

Läs mer: IBM köper Red Hat för mångmiljardbelopp

Han har snart jobbat 13 år på företaget och har varit med om att operativsystemet Linux och applikationer som bygger på öppen källkod gått från något storföretagen inte vill ta i med tång till det nya normala. Samtidigt har den svenska organisationen gått från en handfull till ett hundratal anställda.

– I dag tittar många företag på öppen källkod först, eftersom det finns så många fördelar. Hittar de ingen lösning som är tillräckligt stor, etablerad och säker nog, då går de och letar efter mjukvara från en mer traditionell spelare, säger Johan Fredriksson.

Red Hat-köpet – största affären genom tiderna

Om köpet av Red Hat går igenom blir det den största mjukvaruaffären genom tiderna, enligt Techcrunch. Bara två it-företag har gått för en högre peng: det ena exemplet är Dells köp av lagringsföretaget EMC och det andra är Avago Technologies köp av chiptillverkaren Broadcom.

Men den här affären är annorlunda. Eftersom allt Red Hat tar i är öppen källkod. Det finns ingen som köper en licens på ett av deras program, i stället köper kunderna supportavtal, utbildning eller hjälp med att integrera Red Hats mjukvara.

– Det finns inget traditionellt inkråm i Red Hat, inga rättigheter eller patent. Vi består av ett varumärke, 13 000 anställda och ett antal kundkontrakt. Vårt värde ligger i människorna, namnet och vår öppna kultur internt och gentemot de miljontals entusiasterna i utvecklarcommunityt, säger Johan Fredriksson.

Communityt är vad man inom öppen källkod kallar de som frivilligt lägger ned tid på att vidareutveckla programmen. Red Hats egna programmerare gör förstås sitt, men eftersom koden finns fritt tillgänglig på nätet kan vem som helst gå in och hjälpa till att ta fram nya funktioner eller åtgärda buggar. Med ett starkt community får du många fler utvecklare än de som avlönas av företaget.

Red Hat är i mycket sprunget ur det öppna operativsystemet Linux, som utvecklades av den finlandssvenska programmeraren Linus Torvalds. Ett par år senare släppte utvecklaren Marc Ewing sin egen variant av operativsystem som han kallade för Red Hat Linux, och som ligger till grund för hela företaget med samma namn.

Linux-distributionen är fortfarande hjärtat i verksamheten, men i dag utvecklar Red Hat dussintals olika företagslösningar. Inte minst för molntjänster.

Neutral i striden mellan molntjänster

Om Google, Amazon och Alibaba är stridande stormakter i kriget om molnkunderna är Red Hat ett slags neutralt Schweiz. Du köper plats i ett moln, men kör dina applikationer på Red Hats system. Behöver du av någon anledning flytta dem från den ena molntjänsten till den andra – eller kanske köra dem i flera moln samtidigt – är det bara att flytta Red Hat-lådan.

Läs mer: Så erövrar Amazon Web Services molnet runt om i världen

– Riktiga stora kunder kan inte hålla sig till ett moln. Även om de provat att flytta in hos Microsoft, Google, Amazon eller Alibaba finns det redan exempel på företag som gått in i ett moln och sen får de i sin tur en kund i en annan del av världen där leverantören inte kan leverera. Så då måste etablera sig i ett moln till, och ha sin drift i flera moln, menar Johan Fredriksson.

Den här möjligheten till flexibilitet anges som ett av de stora skälen till att IBM köpte Red Hat. För IBM blir det ett säljargument till storkunderna att via Red Hat kunna hjälpa till att samköra applikationer i olika molntjänster.

– Red Hat tillhandahåller en plattform för att man inte ska behöva låsa in sig i ett moln. Där kompletterar vi IBM, säger Johan Fredriksson.

Den tekniken är avgörande för att IBM ska bli ett ledande molnföretag, sa företagets vd Ginni Rometty i ett pressmeddelande efter att affären blev känd. Där kallade hon förvärvet för en ”game-changer” för IBM.

Går all-in på blockkedjeteknik

Dessutom sägs förvärvet vara en viktig del i ett annat teknikskifte. Den gamla mastodonten är ett av bolagen som gått all in på blockkedjan – den teknik för att lagra och säkra information som fick genomslag tack vare kryptovalutan bitcoin.

IBM:s blockkedjeteknik ska fungera lika bra oavsett om applikationerna körs i företagets eget moln, hos en konkurrent som AWS eller på lokala servrar. Lösningen är att lägga programmen i Red Hats schweiziska miljöer, skriver IBM i ett blogginlägg.

Läs mer: IBM-chef: ”Vi ser lösningar för blockkedjor i varenda industri”

Förvärvet är också kulmen på ett år kantat av stora uppköp av bolag som jobbar med öppen källkod. Totalt handlar det om affärer för över 500 miljarder kronor, enligt en sammanställning som Computer Sweden gjort. Microsofts köp av utvecklarplattformen Github är det mest kända exemplet, men även Adobe, Salesforce och det svenska riskkapitalbolaget EQT Ventures har shoppat öppen källkod för mångmiljardbelopp.

Jätteköp inom öppen källkod under 2018

1. IBM köper Red Hat - 34 miljarder dollar

Red Hat utvecklar en rad mjukvaruprodukter som alla bygger på öppen källkod och är en av de äldsta spelarna. Redan 1994 släpptes en första variant av operativsystemet Red Hat Linux.

2. Microsoft köper Github - 7,5 miljarder dollar

3. Salesforce köper Mulesoft - 6,5 miljarder dollar

4. Cloudera och Hortonworks går samman - 5,2 miljarder dollar

5. EQT Ventures köper Suse - 2,5 miljarder dollar

6. Adobe köper Magento - 1,5 miljarder dollar

Totalt förvärv och fusioner värda 54,7 miljarder dollar, motsvarande knappt 492 miljarder kronor i dagens växelkurs.

Källa: Computer Sweden.

 

 

Red Hat

Gör: Utvecklar Linux-varianten Enterprise Red Hat Linux och en rad andra mjukvaror och verktyg för företag som vill använda öppen källkod.

Grundades: 1993 av Marc Ewing och Bob Young.

Anställda: 12 600 varav ungefär 100 finns i Sverige.

Omsättning: 2,9 miljarder dollar globalt (2018) och 218 miljoner kronor i Sverige (2017).

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt