Därför gör Ericsson vinst igen

2018-10-22 15:50  
Börje Ekholm är vd för Ericsson. Foto: Bezav Mahmod/SvD/TT

Satsningen på 5g tycks ha lönat sig: Ericsson gör vinst igen. ”Nu visar vi vad vi går för”, säger vd Börje Ekholm.

Börje Ekholm kallades nödlösning när han tillträdde som vd för mindre än två år sedan. Och när det inte spekulerades om nyemissioner, eller att konkurrenten Huawei skulle köra över dem, så pratades det om en uppstyckning av bolaget. Nu har Ericsson vänt en rörelseförlust på 3,7 miljarder kronor motsvarande period förra året till en rörelsevinst på 3,2 miljarder kronor. Det var skyhögt över det resultat – 845 miljoner – nyhetsbyrån Reuters inför kvartalsrapporten i förra veckan fått fram genom att räkna ut ett snitt från flera olika analytiker.

– Det är klart att det är mycket bättre för alla som jobbar i företaget att läsa lite mer positiva nyheter. Det var många som räknade ut Ericsson och det är nog internt många med mig som känner att vi nu visar vad vi faktiskt går för. Vi har inte tagit oss hela vägen än, vi kan bli bättre. Men det är ett stort steg framåt och jag vill rikta ett stort tack till alla som jobbar här, säger Börje Ekholm.

Läs mer: Ericsson störst på forskning och utveckling i Sverige

Den här omställningen har inte varit utan offer: Över 20 000 personer har tvingats lämna Ericsson på grund av de senaste årens besparingsåtgärder. Olönsamma satsningar i det perifera har kapats till förmån för kärnverksamheten.

Samtidigt har Ericsson investerat i forskning och utveckling. Därtill har marknaden blivit mer gynnsam, inte minst i USA. Det är en kombination av att folk konsumerar allt mer data och en kapplöpning mot 5g, nästa generations mobilnät. Operatörerna behöver bredare och fler kommunikationsvägar, samt smartare trafikplanering i sina nät. Optimering av 4g-näten räcker en bit, men 5g kan hantera betydligt större datavolymer, på ett smartare sätt, till en lägre kostnad.

Bäddat för 5g-nätet

Ericsson förutsåg det här redan 2015, när de bestämde sig för att göra sin radioutrustning 5g-förberedd tre år före standarden hade spikats. Det betyder att företagets kunder i dag inte behöver investera i ny hårdvara, utan kan spänna upp 5g-nät via programvaruuppdateringar.

– Det är en teknikdifferensiering vi vinner marknadsandelar på, säger Börje Ekholm.

Operatörernas behov av att hantera större datavolymer syntes i Ericssons kvartalsrapport. Försäljningen inom telekombolagets nätverkssegment – det som brukar kallas Ericssons ”kärnaffär” – låg på 35,9 miljarder kronor, också det högt över analytikernas förväntningar. Och även om efterfrågan just nu är störst i Nordamerika och delar av Asien så ser Börje Ekholm ett ökande globalt behov.

Läs mer: Varför har inte hela Sverige mobiltäckning?

Affärsområdet ”managed services” gjorde också en vinst. Det här är den Ericsson-division som tar hand om operatörernas nät och en starkt bidragande orsak till att det svenska företaget satsar så mycket på automation och artificiell intelligens.

– Vi satsar mycket på att bygga automationslösningar som baseras på all data vi har i nätet. Med all den datan kan vi bedöma när ett fel är på väg att uppstå och då förebygga det, säger Börje Ekholm.

Förlust blev det däremot för affärsområdet ”digitala tjänster”. Det är dock ett område Ericsson är fast beslutet att göra svarta siffror av eftersom molnteknik och virtualisering är viktiga inslag i ett modernt mobilnät.

Börje Ekholm

Yrke: Vd för Ericsson. Före detta vd på Investor.

Bor: USA. Ekholm har dubbla medborgarskap.

Född: 1963, i Edsbruk i Småland.

Utbildning: En civilingenjörsexamen från KTH och en i ekonomi efter studier vid franska handelshögskolan Insead.

Ericsson kan få höga böter

I samband med att Ericsson presenterade sin kvartalsrapport hälsade Börje Ekholm både investerare och medarbetare att det inte bara är viktigt att vinna, utan också hur man vinner. Utspelet hade att göra med de utredningar som amerikanska finansinspektionen och USA:s justitiedepartement just nu arbetar med. Utredningarna rör misstänkta mutbrott inom Ericsson.

-Via våra egna efterforskningar har vi upptäckt att affärsetiska gränser passerats och de uppgifterna har vi delgivit myndigheterna. Vi har vidtagit åtgärder: omkring 50 personer har fått lämna oss på grund av våra egna undersökningar, säger Börje Ekholm.

Skälet till att Ericsson tog upp mutbrottsutredningarna nu är att bolaget är bekymrat över kännbara påföljder.

-Det ärligaste svaret är att vi idag inte kan bedöma vad beloppet kommer att bli. Men vi kan inte utesluta att det inte blir ett betydande lopp. Det är det ingen tvekan om, säger Börje Ekholm.

Peter Ottsjö

Mer om: Ericsson 5G

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt