Byn klarade sig på sin egen el – i två veckor

2018-05-03 06:00  

I två veckor har den skånska byn Simris klarat att vara bortkopplad från elnätet. Här driver Eon sitt mikronätprojekt med förnybar energi. Men inledningen har kantats av problem.

På fältet utanför byn Simris har Eon installerat batterier, en reservgenerator och ett kontrollsystem. Sedan tidigare fanns här ett vindkraftverk och en solcellspark.

Delarna utgör ett mikronät som ska förse de 150 hushållen i Simris med elektricitet. Mikronätet är anslutet till det reguljära elnätet men kan också kopplas ifrån och drivas i så kallad ö-nätsläge. Då ska byborna klara sig på enbart elektriciteten från mikronätet.

Projektet är ett pilotförsök som ska pågå i tre år. Invigningen hölls i oktober förra året.

Enligt Eon är mikronätet unikt i sitt slag genom att det drivs av förnybara energikällor och även använder utrustning hemma hos privata hushåll för att öka eller minska belastningen på nätet.

Gröna mikronätet hade flera problem i starten

Men projektets inledning har kantats av flera problem. Ett som var något oväntat var att möss kom in i boden med litiumjonbatterier.

– En hungrig musfamilj tog sig in genom kabelrören och tuggade i sig kablar. Nu är det tätat, berättar Jörgen Rosvall, biträdande projektledare.

Läs mer: Professorn: Här är fem svårigheter med små elnät

Ett annat problem fanns i programvaran till batteriernas styrsystem. Fel laddvärde visades för battericellerna, vilket ledde till att skyddssystemet slog på och batterierna kunde inte användas ordentligt.

– Mätningen av de individuella cellerna var felaktig. Men nu har vi fått det åtgärdat, säger Jörgen Rosvall.

Problemen ledde till att den första testperioden med ö-drift var tvungen att skjutas upp. I stället för i slutet av januari blev det i början av mars.

Planen är att mikronätet ska drivas i ö-nätsläge var femte vecka. Hittills har det gjorts dagtid under sammanlagt två veckor. Om ett par veckor, mot slutet av maj, är det dags igen och då är ambitionen att mikronätet ska hållas kvar i ö-drift dygnet runt.

Eon: ”Bättre elkvalitet än i överliggande nät”

Syftet med pilotprojektet är att undersöka hur mikronät med förnybara energikällor fungerar i praktiken. Eon vill veta om kunderna märker när ö-driften slås på eller av och om elkvaliteten kan bibehållas i ö-drift.

Hittills är projektledarna nöjda med resultatet.

– Kunderna har inte märkt någonting, det är fantastiskt bra. Och vi har haft bättre elkvalitet än Eons överliggande nät. Avvikelserna från 50 Hz är mindre och under färre perioder och vi ser samma positiva effekt på spänningsnivåerna, säger Jörgen Rosvall.

Läs mer: Mikronätet i Skåne utmanar gränserna för energimarknaden – kan vara olagligt

Nu har projektet gått in i fas två, som även omfattar förbrukningsflexibilitet. Genom styrutrustning på värmepumpar och hembatterier i privata hushåll ska Eon undersöka om det går att anpassa kundernas elförbrukning efter tillgänglig elproduktion.

Men även här har projektet blivit försenat. På grund av leveransproblem på vissa av komponenterna har styrutrustning inte kommit på plats i så stor utsträckning som Eon hade hoppats. I dagsläget kan Eon styra nio värmepumpar och åtta hembatterier hos hushållen.

Den styrning som faktiskt har genomförts har fungerat bra, enligt Eon.

– Men i ärlighetens namn har vi inte behövt styra sådär jättemycket, för vi har haft ett gynnsamt läge i nätet under ö-driften. Vi har till och med varit tvungna att styra ner viss produktion för att det har blåst så mycket och varit mycket sol, säger Jörgen Rosvall.

Mikronät alternativ till långa överföringsledningar

Anledningen till att Eon satsar på att lära sig mer om mikronät är att företaget tror att sådana lösningar kan bli en framtida affärsmöjlighet. Mikronät kan vara ett alternativ till att bygga och underhålla elledningar över långa sträckor.

– Hittills verkar det vara en bra lösning. Ännu mer intressant blir det om man kan koppla ihop flera mikronät med varandra och dra nytta av varandras över- och underproduktion. Det kan vara ett sätt att åtgärda framtida kapacitetsproblem, säger Jörgen Rosvall.

Mikronätet i Simris

Vindkraftverkets installerade maxeffekt: 500 kW.

Solcellsparkens installerade maxeffekt: 440 kW.

Batteriernas kapacitet: 333 kWh.

Batteriernas uteffekt: 800 kW.

Reservgeneratorn: Drivs av HVO-diesel (mestadels från slaktavfall).

Ö-drift hittills: Vecka 10 (34 timmar och 50 minuter) och vecka 15 (61 timmar och 26 minuter).

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt