Byggtillstånd väntas i år för nästa finska kärnkraftverk

2021-04-12 12:48  

Kärnkraftverket Hanhikivi i mellersta Finland har kritiserats för det ryska bolaget Rosatoms inblandning. Nu tror energibolaget Fennovoima att anläggningen får byggtillstånd under 2021.

Hanhikivi 1 ska byggas i Pyhäjoki, ungefär 15 mil från den svenska gränsen. Projektet har försenats flera gånger, men nu ”håller det på att få upp farten”, enligt Fennovoima.

Just nu pågår förberedande arbeten på platsen, samtidigt som tillståndsprövning pågår. Bolaget hoppas få tillstånd för bygget under 2021.

– Vi vet att vårt mål att få byggtillstånd i slutet av 2021 är utmanande. Men vi har en tydlig vision för framtiden och genomarbetade planer för hur vi ska fortskrida med projektet, säger Fennovoimas vd Joachim Specht i bolagets årsrapport för 2020.

Ett av de största problemen när det gäller byggen av nya kärnkraftverk är att industrin inte har lyckats enas om ett gemensamt internationellt regelverk, vilket leder till att kostnader ofta ökar. Det är något Fennovoima har försökt undvika genom att samarbeta nära med leverantören, Raos Project, dotterbolag till Rein Jsc, som ingår i Rosatom, rapporterar Nuclear Engineering.

Förvaringsbyggnader håller på att uppföras. Bilden är från januari 2021. Foto: Fennovoima

Turbingeneratorns rotor har tillverkats i Japan och sedan transporterats till GE Steam Power i Frankrike för vidare arbeten. Tillverkningen av reaktortanken börjar under 2021.

Kostnaden för Hanhikivi 1 beräknas till 6,5-7 miljarder euro.

Anläggningen planeras med en reaktor av typen tryckvattenreaktor, med en effekt om 1 200 MW. Verket blir Finlands tredje kommersiella kärnkraftverk.

Förberedande arbeten pågår på platsen för Hanhikivi 1. Bilden är från januari 2021. Foto: Fennovoima

50 mil söderut byggs en tredje reaktor i det befintliga kärnkraftverket på Olkiluotohalvön. Reaktorn ska bli världens största med 1 600 MW men har försenats mer än ett decennium och plågas av skenande byggkostnader.

Nyligen meddelade dock energibolaget TVO att kärnbränsle håller på att laddas i reaktorn. Full produktion beräknas vara igång nästa år.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt