”Billig teknik” gör infångad koldioxid till sten – på två år 

2021-03-08 12:43  
Isländska Carbfix utvecklar tekniker för infångning och lagring av koldioxid. Tekniken testas vid Hellisheiði kraftverk. Foto: Arni Saeberg/Carbfix. 

Isländska Carbfix fångar in koldioxid för att omvandla den till sten, så den aldrig släpps ut i atmosfären. Bolaget menar att tekniken är billig, och kan skalas upp.

För att hejda de mänskligt orsakade klimatförändringarna kommer det inte att räcka med att minska våra utsläpp. Vi kommer också att behöva åstadkomma negativa utsläpp, menar forskare. 

Ett bolag som jobbar med just detta är isländska Carbfix. Affärsidén är att fånga in koldioxid och lösa upp gasen i vatten, för att sedan injicera den i marken. På mindre än två år ska koldioxiden då ha omvandlats till sten. Därmed är gasen lagrad, och släpps inte ut i atmosfären, berättar JWN Energy

– Vi gör praktiskt taget bara samma sak som naturen har gjort “i miljontals år”, så vi hjälper naturen att hjälpa sig själv, säger Carbfix-chefen Edda Sif Pind Aradottir i en intervju. 

Läs mer: Så kan klimatvänligare cement bli verklighet

Carbfix menar att deras teknik är billig, miljövänlig och möjlig att skala upp.  

Det isländska företaget jobbar just nu med att skala upp sin teknik vid Hellisheiði geotermiska kraftverk, där koldioxid ska fångas in vid en punktkälla. Att fånga in koldioxiden här ska redan kosta mindre än vad priset på koldioxid är enligt det europeiska systemet för utsläppsrätter. 

Läs mer: Koldioxidsugen på Island blir störst i världen

Carbfix uppger att deras teknik ska fungera både med infångad koldioxid från punktkällor, som fabriker, och vid infångning av koldioxid direkt från atmosfären (Direct Air Capture, DAC). Den förstnämnda metoden kan minska företags utsläpp, medan det andra kan bidra till negativa utsläpp, om allt fungerar som det ska. 

I samarbete med schweiziska Climeworks, som bland annat Microsoft-grundaren Bill Gates har investerat i, försöker Carbfix också fånga in koldioxid direkt från luften, för att sedan lagra gasen permanent som sten.

Läs mer om arbetet med att fånga in och lagra koldioxid på Island i artiklarna nedan:

Foto: Climeworks

Koldioxidsugen på Island blir störst i världen

Tekniken att fånga in koldioxid direkt från luften kan bli en nödvändig klimatåtgärd på sikt. Än så länge är den dyr. Schweiziska Climeworks bygger nu världens största koldioxidsug på Island.

Läs artikeln här.

Foto: Climeworks

Koldioxidsugen – ”en äkta klimatåtgärd”

I flera länder fångas koldioxid redan in direkt från atmosfären i mindre skala. På längre sikt kan tekniken bli helt nödvändig.

Läs hela artikeln här.

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt