Verktyg på vift

2008-11-19 11:04  

En verktygsväska är den senaste satelliten runt jorden. Väskan tappades under en rymdpromenad vid den internationella rymdstationen, ISS, igår.

En läckande smörjspruta kletade ner astronauten Heidemarie Stefanyshyn-Pipers verktygsväska. I sitt försök att torka den bort det kladdiga smörjfettet med en trasa, tappade hon hela väskan. Verktygen, som därmed påbörjade en rymdfärd för sig själva, hade behövts för de uppgifter som återstår under det två veckor långa arbetspass som nyss påbörjats.

Verktygsväskan tappades när Heidemarie Stefanyshyn-Piper och hennesa kollega Stephen Bowen skulle rengöra och smörja upp en led till en solpanel som kärvat i drygt ett år. Smörjsprutan var till för att smörja leden och få den rörlig igen, vilket är nödvändigt för att få ut maximal solkraft till stationen.

Väskan, stor som en ordinär portfölj, är det största föremål som tappats bort under en promenad i rymden. Den innehåller ett par smörjsprutor, några trasor och en spackelspade. För att fullfölja arbetet var Stefanyshyn-Piper tvungen att låna sin kollegas verktyg.

- Det visar att det bara behövs ett litet misstag, med en säkerhetslina som inte är rätt kopplad, för att det här ska hända, säger John Ray som ledde rymdpromenaden från markkontrollen.

Händelsen inträffade i går, mitt under den första av fyra rymdpromenader under resan. Det har fått markkontrollen att ändra planerna för de kommande tre promenaderna på torsdag, lördag och måndag. Då får de två astronauterna dela på Stephen Bowens återstående verktyg.

- Bortsett från det här misstaget tycker jag att vi gjorde ett bra jobb, säger Heidemarie Stefanyshyn-Piper efter att ha kommit ombord på rymdstationen efter sju timmars arbete.

Nu får besättningen glömma va som hänt för att koncentrera sig på nästa, viktiga arbete. Bland anna5t ska der installera en pissoar som renar astronauternas urin till vatten. Och de ska få ett nytt, fräscht kök, ett extra tvättrum och två sovrum. Dessutom ska de få ett nytt gym och en läskedryckskyl.

Anders Wallerius

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt