Varför glimmar lysdioderna fast de är släckta?

2011-04-12 23:00  

Innehåller de något fosforescerande ämne som gör att de fortsätter att lysa efter att strömmen brutits?

Fråga:

Jag bytte ut  halogenerna i min takbelysning till led-lampor. Märkligt nog fungerar de också som ledbelysning på natten, när de egentligen är släckta.

Vad det är som händer? Innehåller ljusdioderna något fosforescerande ämne som gör att de fortsätter att lysa efter att strömmen brutits?

Thomas Gabrielsson

Svar:

Vita lysdioder innehåller ett fluorescerande skikt som omvandlar en del av ljuset från en blå lysdiod till grönt, gult och rött ljus. Detta blandas med det resterande blå ljuset till vitt ljus. Liksom i vissa lågenergilampor (som fungerar enligt en liknande princip) kan dessa skikt fosforescera svagt, men det finns andra, troligare orsaker.

Lysdioden behöver bara ett spänningsfall på några volt jämfört med elnätets spänning på 230 V. Redan vid en ström på några mikroampere kan lysdioden börja att alstra ljus. Det är möjligt att dina lysdioder får en läckström i denna storleksordning på grund av en icke-perfekt isolerande väggbrytare eller kapacitiva överkopplingar mellan olika kablar. Dessutom finns det kondensatorer i spänningsomvandlarna som behövs för att driva lysdioder från växelspänningsnätet. Dessa kan lagra tillräckligt mycket el för att få lysdioden att lysa en viss tid efter att strömmen har brutits.

Enligt mina egna erfarenheter är det förmodligen en kombination av alla dessa förklaringar. Så lyser exempelvis mina gröna lysdioder, som inte innehåller något fluorescerande ämne, när jag löder fast dem med min lödstation (icke-jordad, för vi lever ju i Sverige där man inte kom på det där med jordning förrän vid mitten av 1990-talet).

Uwe Zimmermann, Uppsala

Svar:

En tänkbar orsak till att led-belysningen glimmar när strömbrytaren är frånslagen kan vara att det felaktigt är nollan och inte fasen som bryts i strömbrytaren. Detta sker ofta i lysrörsarmaturer när en sådan felaktig koppling är gjord. Det är dessutom riskabelt om den som micklar med sin belysning felaktigt tror att strömmen är bruten med strömbrytaren, men fasen ändå går fram, något som kan få ödesdigra följder. Säkrast är att kontrollera med en spänningsprovarmejsel.

Jan Andersson, Eskilstuna

Svar:

Lysdiodslampor innehåller en liten kondensator, och då resistansen i en lysdiod är relativt hög kommer den att lysa ett bra tag efteråt om det inte finns något annat som laddar ur den. Det kan även vara så att strömbrytaren har ett kort brytavstånd, och att resistansen genom luften då inte är tillräckligt hög för att stänga av helt. Det kan också vara så att ledningarna fångar in magnetfält.

Tomas Klockar

Svar:

Att led-lampor kopplade till avslagna strömbrytare i vissa fall lyser, beror sannolikt på att låga strömmar överförs kapacitivt till lamporna. Detta kan ske genom att kablar till led-lampor ligger nära spänningsförande kablar, eller genom att nolla i stället för fas stängs av och lamphöljena är jordade. Lysdioder har nämligen en förmåga att lysa, om än svagt, vid mycket låg ström. Denna förmåga brukar dock avta allteftersom lysdioderna åldras, beroende på att ämnen som lysdioderna dopats med diffunderar.

Erik Bengtsson

Veckans nya frågor:

Fråga:

En kollega snubblade över ett lutbatteri när han städade ur en lägenhet. På återvinningsstationen ville de inte befatta sig med dylika. Vad är ett lutbatteri? Och hur blir man av med det?

Torsten Persson

Fråga:

Jag håller på med renovering av husets källarfönster. Första momentet är att skrapa och måla ramarna. Enligt rekommendation skall jag sedan grundmåla innan täckfärg stryks på.

Nu till min fråga: innehåller grundfärgen några särskilda ämnen eller är det bara utspädd vit färg?

Jan Andersson, Eskilstuna

Skicka in era svar och nya intrikata frågor till teknikfragan@nyteknik.se

Det är ni, kära läsare, som både frågar och svarar i Teknikfrågans spalter.

Har ni kommentarer till frågorna eller svaren? Skriv in dem här nedanför.

Kaianders Sempler

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer