Varför fryser folk i Göteborg?

2015-01-27 07:59  
Varför fryser egentligen folk i Göteborg? Vet du? Foto: TT

TEKNIKFRÅGAN. Visst fryser man mindre när luftfuktigheten är hög? Ny Tekniks läsare sticker ut hakan om den påstådda kylan i Göteborg.

Läsarfråga:

Som västkustbo hör jag ofta att man fryser så mycket i Göteborg eftersom luftfuktigheten är hög. I samma andetag sägs ofta att i Norrland, där känns det inte alls lika kallt (vid en given temperatur eller kallare!) eftersom luften är torrare.

Jag drog på mig några kollegors tydliga irritation när jag hävdade att man fryser MER i torr luft än fuktig, allt annat lika. Min analys är att eftersom huden ständigt avger fuktighet så måste värme tas från huden när vatten förångas. Vid låg luftfuktighet sker förångningen snabbare och då krävs mer energi per tidsenhet. Alltså fryser man mer.

Jag talar om hur vi människor upplever kylan med våra kroppar. Jag talar om relativ luftfuktighet och INTE om fritt vatten på huden eller kläderna när det regnar. För att göra en korrekt jämförelse måste man anta att vindhastigheten är densamma i båda fallen.

Man kan jämföra med bastubad. Att sitta i en torr 90 grader varm bastu klarar de flesta. Men höjer man luftfuktigheten blir det snabbt outhärdligt eftersom huden inte kyls lika mycket.

Resonemanget gäller från svinkallt till bastuvärme: Så varför säger alla att det är kallare i Göteborg?

/Anders N

 

Vet du svaret på frågan? Maila till teknikfragan@nyteknik.se eller svara i kommentarspalten nedan. Det är ni läsare som både frågar och svarar i Teknikfrågans spalter.

Har du nya intrikata frågor? Maila till teknikfragan@nyteknik.seFölj Ny Teknik på Facebook!

Charlotta von Schultz

Mer om: Fryser Göteborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer