Var fjärde svensk bebis har surfat på nätet

2018-10-03 01:00  
Foto: JPagetRMphotos / Alamy

Internetstiftelsen har för första gången undersökt hur mycket de allra minsta använder internet och blev förvånade över resultatet.

Svenska barn ger sig ut på internet i allt tidigare ålder. Det visar rapporten Svenskarna och internet 2018 som publiceras av Internetstiftelsen (IIS) i Sverige.

För första gången har IIS dessutom frågat föräldrar till de allra minsta barnen om deras nätanvändande. Tidigare har man bara ställt frågor om hur barn ner till två år använder nätet. Man har helt enkelt förutsatt att yngre barn än så inte använder internet.

– Tiderna har förändrats och vi tänkte att det säkert även finns spädbarn som använder nätet. Så visade det sig vara också, och det var fler än vad jag trodde i alla fall, säger Måns Jonasson som är digital strateg på IIS till Ny Teknik.

För resultatet visar att var fjärde barn under ett år använder internet någon gång, åtta procent av föräldrar uppger att spädbarnen använder nätet varje dag.

För barn mellan ett och två år använder 37 procent internet ibland och nästan var femte, 17 procent, kopplar upp sig dagligen.

Det betyder förstås inte att barn surfar på nätet. 85 procent av barnen under två som använder nätet gör det för att titta på film och video. Det kan alltså till stor del handla om ett teknikskifte där surfplattor och streamingtjänster ersatt linjär tv.

Skärmen är en självklarhet

Samtidigt menar Måns Jonasson att det handlar om en ny generation småbarnsföräldrar som ser skärmar som en självklarhet.

– Jag tror att många av de som blir föräldrar nu har vuxit upp i en helt digital värld och har därför inte samma beröringsskräck för att använda digitala verktyg. Det är inte märkvärdigare än att se på tv. Så jag tror att det finns ett generationsskifte där de yngsta föräldrarna inte längre tycker att det är ett problem att småbarn använder paddor, säger Måns Jonasson.

När barnen börjar komma upp i förskoleålder tittar de i film i ännu större utsträckning, men då kommer också andra aktiviteter in i bilden som läroprogram, spel och innehållsskapande.

Läs mer: Barns utveckling av immunförsvar förvånar forskare

Den stora ökningen i internetanvändning kommer när barnen fyllt två år. Då använder fyra av fem nätet, och nästan hälften kopplar upp sig dagligen. Bland de minsta har ökningen kommit snabbt, 2014 hade bara 57 procent av tvååringarna använt nätet.

Vid fyraårsåldern är i princip alla barn (96 procent) uppkopplad mot internet någon gång.

Svenskarna och internet

Sedan år 2000 publicerar Internetstiftelsen i Sverige enkätundersökningen Svenskarna och internet där tusentals svenskar får svara på enkätfrågor om sina internetvanor.

Undersökningen genomfördes under februari och mars 2018 och hade 3 057 svarande från 12 år och uppåt.

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt