Vad är det i påsen?

2014-05-09 12:41  
Spektro­metern kan direkt berätta vad det är i påsen när Ny Teknik testar – paracetamol. Foto: Anders Grönlund

Knark? Eller rent mjöl i påsen? Håll fram apparaten och tryck. Efter några sekunder kommer svaret i klartext på displayen.

Kemisk analys kan göras enklare och snabbare än någonsin med hjälp av en ny, handhållen spektrometer från Lundaföretaget Serstech. De första exemplaren levererades till kunder i mars i år.

Spektrometern har en inbyggd databas som känner igen upp till 9 000 kemikalier, allt från harmlösa läkemedel till sprängmedel, miljögifter och narkotika.

– Användaren kan välja att skaffa hela eller delar av kemikalie­databasen, och har sedan möjlighet att lägga till nya ämnen utifrån egna mätningar. Det görs med hjälp av en inbyggd programguide, berättar Serstechs vd Peter Höjerback.

Att lära sig att hantera spektrometern tar enligt honom högst fem minuter. Brukaren slipper tidsödande väntan på laboratoriesvar. Och analysen kan göras var som helst, av vem som helst.

Ny Teknik fick testa spektrometern på en påse med ett misstänkt vitt pulver. Den här gången var det inte kokain, utan paracetamol.

På skärmen syns också ämnets spektrum med sina karaktäristiska toppar, ett molekylärt fingeravtryck. Ett extra knapptryck ger viktig kunskap om ämnets egenskaper och hur det säkrast ska hanteras.

– Den informationen kan rädda liv om du står på en brandplats eller på stört ska ta hand om ett miljöfarligt utsläpp, säger Peter Höjerback.

Medan grannarna Max IV och ESS bygger upp bjässeanläggningar för materialundersökning går Ideonbaserade Serstech åt motsatt håll: Less is more.

Spektrometern bygger delvis på nedkrympt teknik från DTU, Danmarks Tekniske Universitet. Den är gjord för att användas på fältet av exempelvis kvalitetskontrollanter, tullpersonal, brandmän och polis, eller av en miljötekniker på språng. Apparaten glider lätt ned i ytterfickan och kan hanteras med handskar på.

Priset ligger under 100 000 kronor. De alternativ som hittills funnits för fältbruk är både dyrare och mer otympliga.

Av: Anders Grönlund

Så fungerar spektrometern från Lund

  • Mätningen går till så att det ämne som ska undersökas hålls tätt intill spektrometerns laserkälla, som sänder ut en fokuserad stråle infrarött ljus.
  • Det reflekterade ­ljuset mäts av en sensor och analyseras av den inbyggda program­varan. I likhet med en del andra spektrometrar utnyttjar Serstech ­Ramanspridningen, det vill säga den förhållandevis svaga inelastiska reflektion som uppstår när ett ämne träffas av en ljusstråle.
  • Spridningen är ­typisk för molekylen i fråga och kan därför beskrivas som ett ­molekylärt ­fingeravtryck.
  • Omkring 85 procent av alla ämnen kan analyseras med denna metod.

Ny Teknik redaktion

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt