Vad är det för objekt månbilen Yutu 2 har fått span på?

2021-12-06 15:40  
Foto: Our Space

Konturerna av ett kubformigt objekt syns på horisonten. Nu ska den kinesiska månbilen Yutu 2 ta sig närmre för att undersöka saken.

Månbilen Yutu 2 har sedan Change-4-sondens landning på månens baksida 2019 färdats omkring en kilometer genom Kármán-kratern. I september i år rapporterade China Daily att den samlat på sig över 3,6 terabyte data.

Ibland har materialet som skickats hem till Moder jord överraskat.

För två år sedan stötte Yutu 2 på vad som först beskrevs som en ”gelliknande” substans. Det visade sig – föga förvånande – vara sten. Den hade blivit mörkgrön och glansig, kanske på grund av ett meteoritnedslag.

Läs mer: Nu är den mystiska månsubstansen identifierad

Yutu 2 ska undersöka saken närmare

Nu har rovern fått syn på ett avvikande objekt vid horisonten. Det beskrivs, enligt uppgifter på den sociala medie-plattformen Qq, av det kinesiska rymdprogrammet som en ”mystisk hydda”. Det är dock uppenbart att den beskrivningen är gjord med glimten i ögat. Precis som tidigare är den troligaste förklaringen att även detta är en sten.

Likafullt tycks det som om Yutu 2 nu har fått i uppdrag att ta sig närmre för att undersöka saken. Det kommer dock att dröja ett tag: objektet sägs ligga omkring 80 meter från månbilens nuvarande position. Och Yutu 2 kan färdas ungefär en meter per dag och försätts i viloläge under de 14 dagar som utgör en natt på månen.

Peter Ottsjö

Mer om: Kina Månen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer