Utomjordisk forskning på potatisar

2016-02-29 06:42  
Foto: Pixabay

Den amerikanska rymdstyrelsen Nasa ska undersöka om peruanska potatisar är av det rätta virket för att kunna odlas på Mars.

Av 4500 potatissorter har 100 valts ut efter att ha genomgått rigorösa tester under extrema "Mars-liknande" förhållanden.

Det innebär bland annat att de ska kunna växa i olika ekologiska zoner, stå emot plötsliga klimatförändringar och frodas i stenig terräng. 40 potatissorter kommer från Anderna och 60 är förbättrade sorter som kan överleva med lite salt och vatten, och som också är immuna mot virus.

Potatisarna ska odlas i ett laboratorium i Lima dit 100 kilo jord från Atacamaöknen, som påminner om den på Mars, fraktats. I laboratoriet utsätts potatisarna för massiv ultraviolett strålning och en atmosfär som mest består av koldioxid.

De potatisar som klarar testerna måste också möta ett sista kriterium att inte bara växa på mars, utan också reproducera sig i stora kvantiteter.

Forskarna hoppas också att resultaten ska vara av användning här på jorden för att identifiera sorter som kan växa under svåra förhållanden.

– Vi måste vara beredda på framtiden. För att kunna möta ökenbildning, stigande temperaturer och höga saltnivåer i jorden, säger virologen Jan Kreutze vid laboratoriet.

Mer om: Potatis

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer