Ur arkivet: Korkskruven som både skapar och löser problem

2011-11-24 13:04  
Foto: Scanpix

Teknik att pyssla med i hemmet testade Ny Teknik under viss munterhet för 25 år sedan, exempelvis korkskruven Wine Waiter.

På Skapamässan hösten 1986 presenterades en korkskruv för vinflaskor som både kunde användas för att dra upp korken, men även plocka upp en kork som gått av och ramlat ner i vinet.

Legendariske medarbetaren Ingenjör Lundström testade korkskruven, som var så illa ergonomiskt utformad att testet slutade med att han tryckte ner korken i flaskan, för att sedan med Wine Waiters fångstarmar plocka ut den igen.

Ett typiskt exempel på teknik som först skapar ett problem, för att sedan lösa det, är Ny Tekniks slutsats. (Ny Teknik 1986:47)

Hur gick det sedan? Kork som förslutning i vinflaskor är på tillbakagång. Antingen har de ersatts av motsvarigheter i plast, eller så används skruvkork.

Törstar du efter mer?

Vill du läsa mer om gammal teknik? Prenumerera på tidsskriften Teknikhistoria.

Beställ Teknikhistoria  med 50 procents rabatt

Håkan Abrahamson

Mer om: DNA Arvsmassa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer