Upptäckt av organiskt material på Saturnus utomjordiska vattenvärld

2018-06-28 08:19  
Foto: AP Photo/NASA, JPL, Space Science Institute/TT

Is som skjutits ut i gejsrar på Saturnus måne Enceladus innehåller spår av stora organiska molekyler, visar en tysk studie som publiceras i tidskriften Nature.

”Det är den första upptäckten någonsin av något komplext organiskt som kommer från en utomjordisk vattenvärld”, säger forskningsledaren Frank Postberg, verksam vid Heidelberg-universitetet i Tyskland, i ett uttalande på den europeiska rymdmyndigheten ESA:s hemsida.

Ismånen Enceladus är en sjättedel så stor som vår måne. Den är täckt av is och när rymdsonden Cassini passerade år 2005 fotograferade den flera gejsrar som steg från isvulkaner på dess yta.

Läs mer: Resa till Mars ska ge svar om utomjordiskt liv

Det har tidigare noterats mindre organiska molekyler i det som skjuts ut i gejsrarna, men denna gång är molekylerna större. Såpass stora molekyler kan bara ha skapats av avancerade kemiska processer, som de där liv kommer till, enligt ESA.

Mer om: Nasa Saturnus

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer