Uppdaterat trollspö<br></br> för alla bildmagiker

2009-08-25 23:00  

Konstnärer och grafiker associeras fortfarande mer med penslar och skissblock än med datorer och möss. Det vill Wacom ändra på. Ny Teknik har testat deras senaste ritplatta för digital bildkonst.

Två streck med pennan och Mona Lisa har fått huggtänder. Pennplattan Wacom Intuos4 är ett fascinerande verktyg. Enkelt och med hög precision kan jag retuschera bort eller förstärka detaljer på både foton och andra bilder.

Intuos4 består av två komponenter: en platta som ser ut som ett skrivbordsunderlägg samt vad som ser ut som en ganska vanlig penna. Enkelt uttryckt kan man säga att pennan gör samma sak som musen: styr muspekaren. Men den nya tekniken gör pennan mycket mer mångsidig än en mus. Udden är tryckkänslig och börjar registrera redan vid ett grams tryck. Det gör att streck blir tjockare ju hårdare du trycker. Om du i ritprogrammet har valt exempelvis en pensel eller tuschpenna påverkas resultatet inte bara av hur hårt du trycker utan även lutningen på pennan.

Till en början känns det konstigt att pennan läser av mer än man är van vid, men det går oväntat fort att vänja sig.

Plattan är precis lika viktig som pennan. Hörnen motsvarar skärmens fyra hörn. För att slippa ofrivilliga streck räcker det att hålla pennan några millimeter ovanför plattan, då kontrollerar man muspekaren.

Muspekaren flyttas även direkt till pennspetsen utan att glida på skärmen om du lyfter pennan och sätter ner den någon annanstans. Plattan ger dessutom ström till pennan, så att den slipper tunga batterier som kan ge pennan obalans.

Det tar en stund att bli vän med Intuos4, inte bara att gå från mus till penna utan även att få utrustningen att göra som man vill. Menyer, knappfunktioner, funktioner som ändras beroende på vilket program som är aktivt, nästan allt kan specialanpassas efter ens behov och det kan ta ett tag.

Prislappen gör däremot att det bara kommer att vara yrkesfolk eller väldigt entusiastiska hemanvändare som är intresserade, vilket för övrigt är målgruppen för Intuos4.

Och ja, pennan har faktiskt ett digitalt suddgummi på toppen.

Ove Kaufeldt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer