Teorin: Planeter kan formas kring svarta hål

2019-11-27 16:54  
Foto: Kagoshima University

En grupp av teoretiska astrofysiker anser att planeter även kan formas kring supermassiva svarta hål. Enligt deras beräkningar kan det röra sig om enorma planetsystem.

I centrum av galaxerna finns supermassiva svarta hål, vars massa kan vara miljarder gånger större än vår egen sol. De ligger dock dolda bakom ett munk-format moln av gas och stoft. Det är här som en grupp av teoretiska astrofysiker från Japan anser att planeter kan formas.

Forskarna tror att det rör sig om enorma mängder av stora planeter, för molnskivan runt ett svart hål kan innehålla stoftmängder som är hundra tusen gånger större än massan hos vår egen sol.  

– Våra beräkningar visar att tiotusentals planeter, med en massa som är tio gånger större än jorden, skulle kunna formas omkring tio ljusår från ett svart hål, säger Eiichiro Kokubo, professor vid National Astronomical Observatory of Japan till Sci News.

Läs mer: Svart hål har hittats med ny metod

Stoftskivan runt ett svart hål är så tät att vissa delar skyddas från den intensiva strålningen. Det är i de här svalare områdena som japanerna tänker sig att istäckta dammkorn samlas, och bildar ett slags fluffigt aggregat som sedan ger upphov till planeterna.

Teamets avhandling kommer att presenteras i Astrophysical Journal. 

John Edgren

Mer om: Rymden Svart hål

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer