Svensk får årets Crafoordpris

2013-01-17 16:25  

Lars Klareskog vid Karolinska Institutet får en av världens mest prestigefulla utmärkelser för sin forskning inom polyartrit – reumatoid artrit.

Hans systematiska kartläggning har lett fram till en hypotes där den vanligaste formen av ledgångsreumatism kan starta i ett samspel mellan arv och miljö och kan slumra i kroppen flera år innan den bryter ut.  Reumatism är en så kallad autoimmun sjukdom, där kroppens eget immunförsvar bryter ner vävnaderna.

Crafoordpriset är näst Nobelpriset Sveriges mest prestigefulla internationella forskningspris. Det instiftades av Anna-Greta och Holger Crafoord 1980. Holger Crafoord skapade 1950 Tetra Pac tillsammans med Ruben Rausing och grundade senare Gambro, företaget bakom den konstgjorda njuren. Han testamenterade sin förmögenhet till Crafoordfonden, som sedan 1982 varje år delar ut ett pris för grundforskning i endera av kategorierna astronomi och matematik, geovetenskap eller biovetenskap, forskningsområden som inte täcks av Nobelpriset,  efter ett rullande schema. Prissumman är fyra miljoner kronor, och kan delas av upp till tre pristagare.  Kungliga Vetenskapsakademien utser pristagarna.

Holger Crafoord själv led svårt av ledgångsreumatism, och han bestämde därför att om det något år gjordes framsteg i forskning om polyartrit skulle det ha prioritet och priset gå till detta. 

Lars Klareskog delar årets Crafoordpris med amerikanerna Peter K Gregersen och Robert J Winchester.

Mer på Crafoordprisets och KVA:s webbsajter.

Kaianders Sempler

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer