Superbillig 3D-kamera

2010-09-08 15:14  

En kamera med två linser för 3D-fotografering kostar bara 500 kronor. Den släpps i Japan nästa år.

Fuji har alldeles nyligen lanserat kameran ”Finepix Real 3D W3” för 3D-fotografering. Den marknadsförs som den första stereokameran för konsumenter då den är ”billig” och bara kostar omkring 4 000 kronor.

Men nu kommer det japanska företaget Takara Tomy med en 3D-kamera för endast 500 kronor som ska börja säljas på hemmamarknaden under våren 2010.

Men i ärlighetens namn så är Fujis produkt en ”riktig” kamera medan Takara Tomys mer är en leksak.

Fast den tar äkta stereobilder med djupverkan.

Den vanligaste tekniken för stereofoto är att slå ihop ”höger” och ”vänster” bild till ett foto som betraktas genom specialglasögon.

Men den nya  kameran som heter ”3D Shot Cam” utnyttjar en äldre teknik som bland annat användes i View-Master som var populär på 1950- och 1960-talet.

I en medföljande betraktningsapparat kikar man på två parallella bilder där vänster respektive höger öga ser var sin bild som i hjärnan sätts ihop till en stereobild.

Men innan man får någon 3D-bild från ”3D Shot Cam” måste man först skriva ut bilderna på en färgskrivare.

Kameran med sina två linser har ganska blygsamma specifikationer med en bildupplösning på 0,3 megapixel. Men det borde vara tillräckligt då de utskriva bilderna bara mäter 100 x 146 mm.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer