Studie: Därför var köttätarjätten T-rex petig med maten

2021-08-24 07:16  
T-rex känsliga käke kan ha gjort att den kunde bära sina ungar eller ägg utan att skada dem, och välja ut de fina bitarna från sina byten. Arkivbild. Foto: Mary Altaffer/AP/TT

Tyrannosaurus rex är känd för sina mäktiga käkar. Men ny forskning visar att käken antagligen även var finkänslig.

Sylvassa tänder och ett kraftigt bett – det är nog så de flesta föreställer sig T-rex, den mäktiga köttätarjätten som levde under yngre krita, för omkring 68 miljoner år sedan.

Men ny forskning, publicerad i tidskriften Historical Biology, visar att käken också var känslig, och att den var fylld av nervtrådar som gjort att den kanske inte slukade byten så urskiljningslöst som man tidigare har trott.

Läs mer: Upptäckten: ”Det närmaste vi kommer en verklig drake”

Japanska forskare har undersökt välbevarade fossiler från en Tyrannosaurus underkäke, som visar att den neurovaskulära kanalens förgreningar är ganska komplex, jämförbar med dagens krokodiler och vissa fåglars näbbar.

T-rex använde sin känsliga nos

Exakt vad dinosaurien använde sin känsliga käktipp till är inte klarlagt. Krokodiler kan lyfta sin avkomma i käkarna utan att krossa den tack vare att de är så pass känsliga, och kanske kunde Tyrannosaursen göra detsamma.

Forskarna konstaterar också att studiens resultat stämmer överens med tidigare fynd som visar att T-rex aktivt slitit bort mjukdelar från byte, utan att krossa benen.

"Tyrannosaruskäkarna var tillräckligt kraftiga för att krossa ben. Men i situationer där det var gott om mat, så kanske de använder sin känsliga nos för att välja ut och äta de mer näringsrika delarna av sina byten. Tyrannosaurusens diet kanske inte var så grov som vi tänker oss", säger Soichiro Kawabe, en av forskarna, till The New York Times.

Gustav Sjöholm/TT

Mer om: Dinosaurier

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer