Streckkod lagrar video

2009-03-24 08:38  

En ny typ av streckkod kan innehålla så mycket data att den rymmer en videosnutt. Den kan laddas ner direkt i kameramobilen utan någon nätkoppling.

Tvådimensionella streckkoder används idag för att exempelvis ”tagga” tidningsartiklar. När man tar en bild av taggen kan kameramobilen direkt koppla upp sig mot internet och länka till en webbsida med videor, bilder eller annat material som kompletterar artikeln.

Nu har forskare i Australien utvecklat en ny version av så kallade 2D Barcode som rymmer mycket mer data än de omkring 4 kilobyte som dagens olika standarder kan hantera.

Den nya koden som heter Mobile Multi-Colour Composite (MMCC) 2D-Barcode har en större pixeltäthet och använder dessutom färg för att öka informationsmängden.

Hur mycket data, uttryckt i bytes, som ryms finns ännu inga uppgifter om. Men enligt informationsmaterial från Edith Cowan University i Australien har MMCC kapacitet att rymma korta videosnuttar, ringtoner, spel och bilder.

Då kan sådant material levereras direkt till mobilen utan att den behöver vara nätkopplad.

– MMCC kan exempelvis lagra multimedia för turister som kan få information på sitt eget språk när de besöker avlägsna sevärdheter utan mobiltäckning, säger Alfred Tan till Science Alert.

Han är en av uppfinnarna av det nya kodsystemet och verksam vid Edith Cowan University.

- Köttproducenter har också visat sitt intresse och vill erbjuda kunder att direkt vid affärsdisken kunna få information om hur boskapen har fötts upp tillsammans med uppgifter om veterinärbesiktning och slakteri, säger Alfred Tan.

För att MMCC ska kunna användas brett är den anpassad så den kan avläsas även i enklare mobiler med låg bilduppplösning.

Speciellt den japanska marknaden är hägrande. Där använder redan omkring 50 procent av mobilinnehavarna regelbundet möjligheten att skanna av tvådimensionella streckkoder, enligt information från Edith Cowan University.

Tekniken är patentsökt och uppfinnarna söker nu kapital för att kommersialisera den nya typen av streckkod.

Jan Melin

Mer om: Streckkod Taggar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer