Största uppfinnartävlingen hoppas på rekord

2008-02-05 10:44  

Alla elever i årskurserna 6–9 får chansen att delta i Sveriges största uppfinnartävling. – Finn upp är inte bara en tävling vart tredje år, utan ger också lärarna konkreta verktyg för att öka intresset för teknik och naturvetenskap, säger Terje Andersson, vd på Ingenjörssamfundet.

Ingenjörssamfundet har fått en miljon kronor från myndigheten för skolutveckling för att genomföra det elfte Finn upp-projektet. Projektet, som startade 1979, består dels av en tävling, dels av ett pedagogiskt material som skickas ut till alla skolor med mellan- och högstadium. Det nya material som håller på att tas fram skickas ut i vår.

Lagom till 30-årsjubileet kommer den elfte tävlingen att genomföras.

– Vi hoppas att slå 2006 års tävling, då deltog 5 340 tävlingsbidrag, säger Terje Andersson.

Bidragen kom från 7 579 elever på 223 skolor. Över hälften, 51 procent, av uppfinnarna var tjejer.

– Finn upp är lika aktuellt nu som när det startade. Risken för ingenjörsbrist gör att fler unga måste lockas till teknik och naturvetenskap, säger Terje Andersson.

Några av pristagarnas uppfinningar har patentsökts. Anna Axelsons vattenflaska med extra lock på sidan för enklare påfyllning, som vann ett av förstaprisen 2006, har fått patent och finns redan på marknaden.

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer