Största klimatpåverkan någonsin kan ha kommit av en asteroid

2017-08-22 10:23  
Asteroiden som dödade dinosaurierna ledde till ett utsläpp om 15 miljarder ton sot i atmosfären, enligt forskare. Foto: IBL

Smällen från asteroiden som dödade dinosaurierna var enorm. Men vad som hände efter är den stora orsaken till att 75 procent av planetens liv dog, enligt en ny rapport.

Den enorma eld som spreds efter asteroiden som dödade dinosaurierna ledde till ett utsläpp om 15 miljarder ton sot i atmosfären, det skriver IBT.

Nu hävdar forskare som har modellerat vad som hände med sotet, att det dödade 75 procent av allt liv på planeten i slutet av kritaperioden.

Det var alltså omkring 66 miljoner år sedan som en tio kilometer bred asteroid slog ner på Yucatánhalvön, vilket skapade Chicxulubkratern.

Smällen skapade stor förödelse för livet på jorden, speciellt i nedslagets absoluta närhet, men forskare menar att det inte var den initiala effekten som gjorde att 75 procent av jordens liv dog. Det var snarare det som skedde de följande åren, enligt en detaljerad datormodellstudie som publicerades i tidningen PNAS.

– Utrotningen av många av de stora djuren på land kan ha orsakats av den omedelbara efterdyningen av smällen, men djur som bodde i haven eller de som kunde gräva ner sig kan ha överlevt, säger studieförfattare Charles Bardeen vid National Center for Atmospheric Research.

Sotet från bränderna som spreds efter den hårda smällen trängde in i stratosfären och färgade himlen svart. Det blockerade därmed det mesta av solljuset.

Den svarta filten täckte hela världen under flera år och dödade växter som inte längre kunde genomgå fotosyntes, men också djuren som levde på dessa. Planeten kyldes ner 28 grader och haven 11 grader under den här perioden.

– Under ganska lång tid rådde hypotesen om ”atomvinter” i det vetenskapliga samfundet. Det avvisades när forskare insåg att stora dammpartiklar inte länge nog kan ligga i atmosfären för att orsaka en global nedkylning, säger Natalia Artemieva från planetvetenskapliga institutet i Arizona till IBT, hon var däremot inte med i forskningen.

– Författarna har återupplivat den atomvinterhypotesen på en mycket mer sofistikerad nivå än för 35 år sedan, säger hon.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer