Sport utan publik? Då får robotarna heja på

2020-07-08 11:40  
Softbank Hawks låter robotarna peppa sina spelare under coronapandemin. Foto: Softbank Hawks/Youtube

Tomma läktare, tysta arenor. Coronapandemin har slagit hårt mot sportvärlden. För att få in lite liv och rörelse under sina sportevent har man i Japan placerat robotar på läktaren.

På grund av coronapandemin genomförs de flesta sportevent runt om i världen utan publik.

Förutom det uppenbara bortfallet av pengar till klubbar som detta innebär, så försvinner också hemmaplansfördelen till viss del – supporterstödet uteblir.

Hur hanterar klubbarna publikbortfallet då? I Sverige och allsvenskan har vi sett klacksektioner insvepta i stora flaggor med budskap från supportrarna. I sydkoreanska baseball-ligan har man klätt läktarna med pappfigurer som föreställer supportrar. Det ska få proffsen på planen att känna det som att det är folk på plats. Ett initiativ även Oakland Athletic hoppar på.

Läs mer: Svettiga robothanden löser problemen med överhettning

Det senaste exemplet på att försöka få till en levande läktare utan människor står Fukuoka SoftBank Hawks för. När de i den japanska baseball-ligan tog emot Rakuten Eagles passade de på att placera ett gäng välkända robotar på läktaren, och lät dessa genomföra en peppande koreografi. Ett tränat robotöga ser genast att det rör sig om Bonston Dynamics-roboten Spot och Softbank-roboten Pepper. Se deras koreografi i spelaren nedan.

Softbank, som sedan 2017 äger Boston Dynamics, skriver i ett pressmeddelande att det är första gången som Spot genomför en dans på ett sportevent.

Viktor Krylmark

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer