Solplanet har gjort första utlandsflyget

2011-05-20 14:58  
Efter nästan 13 timmar i luften landade Solar Impulse i Bryssel. Foto: Siolar Impulse

Det solcellsdrivna planet Solar Impulse har landat efter sin första internationella flygtur.

I förberedelserna för att flyga jorden runt 2013 har det solcellsdrivna Solar Impulse satt ett nytt rekord. För första gången har ett plan som får sin kraft från solceller genomfört en internationell flygning. 12 timmar och 59 minuter efter starten i Schweiz landade det på Bryssels flygplats med André Borschberg bakom spakarna.

– Det är en obeskrivlig känsla att landa här i hjärtat av Europa efter att ha flugit över Frankrike och Luxemburg utan att använda bränsle, bullra eller orsaka föroreningar, sade piloten enligt Wired.

En utmaning under flygturen var att navigera parallellt med kommersiell flygtrafik och hantera turbulens där planet svävade fram över de olika länderna.

Planet som fått beteckningen HB-SIA har en spännvidd på 65 meter och får energin från drygt 11 000 solceller som via batterier driver de fyra motorerna på vardera 10 hkr.

Under färden till Bryssel steg planet till 3 800 meter och hade en snitthastighet på 50 km/h.

Nästa steg i förberedelserna för jorden-runtflygningen blir att korsa Atlanten senare i år.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer