Snacka om piratkopiering

2012-06-08 13:41  
Till vänster Hallstatt i Österike och till höger den kinesiska kopian. Foto: China Minmetals och Wikipedia/pipimaru

Den lilla byn Hallstatt i Österrike har kopierats och byggts upp i Kina som en turistattraktion.

Många företag runt om i världen har problem med att deras produkter piratkopieras i Kina. Och nu har piratkopieringen vuxit till en helt ny dimension. Ett helt samhälle i Österrike har kopierats och byggts upp i södra Kina i provinsen Guangdong.

Den Österrikiska byn med 800 invånare heter Hallstatt och är ett av Unescos världsarv. Den kinesiska kopian heter Hallstatt Villa Zone och är en skapelse av metallföretaget China Minmetals som byggt 134 av husen från den lilla alpbyn.

Planerna på bygget uppenbarades för invånarna i Hallstatt för ett år sedan när representanter från Minmetals dök upp för att fotografera staden och samla information, skriver The Verge.

Det gillade inte stadens invånare som fortfarande är sura för att de inte tillfrågades om projektet.

– De borde ha bett om tillstånd från ägarna av hotellen och de andra byggnaderna innan de satte igång, säger hotellägaren Monika Wenger till AP.

Men nu har bygget i praktiken godkänts då representanter för Hallstatt deltog i invigningen av ”piratkopian” i början av juni.

I samband med invigningen skrev Hallstatts borgmästare Alexander Scheutz dessutom på ett samarbetsavtal om kulturellt utbyte mellan de båda Hallstatt, skriver AP.

Bygget av den kinesiska kopian som öppnades för besökare i mars täcker en yta på en miljon kvadratmeter och har kostat omkring sex miljarder kronor, enligt The Verge.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer