Slår hål på myten om Bermuda-triangeln

2016-10-25 12:37  
Skeppsvrak, dock ej i Bermuda-triangeln. Foto: All Over Press

Världen ser ut att bli mindre spännande. Bermuda-triangeln är inte på riktigt, enligt vetenskapsmagasinet Science Alert.

Hexagonformade moln över området som kallas Bermuda-triangeln skulle kunna skapa starka nedåtgående vindar som sänker både skepp och flygplan. Det är teorin som lanseras i en uppmärksammad dokumentär på Science Channel. Men vetenskapsmagsinet Science Alert slår hål på förklaringen.

Skälet till att den inte stämmer är att det inte finns något olycksdrabbat område där. Även om olyckor inträffat är de inte oproportioneligt många, och några av olyckorna som tillskrivits Bermuda-triangeln är fabricerade.

Den moderna myten om det farliga området fick skjuts av en artikel publicerad 1950 av Edward Van Winkle Jones, som hävdade att platsen var full av olösta försvinnanden. Områdets rykte späddes på ytterligare av bokenThe Bermuda Triangle, av Charles Berlitz, som spekulerade i utomjordisk inblandning som förklaring.

”I vissa fall finns ingen dokumentation om skeppen och flygplanen som ska ha försvunnit i havets triangulära kyrkogård; de har aldrig existerat utanför författarens fantasi. I andra fall var skeppen och planen verkliga, men Berlitz med flera glömde att nämna att deras 'mystiska försvinnanden' skedde mitt under svåra stormar. Andra gånger sjönk farkosterna långt utanför Bermuda-triangeln”, säger Benjamin Radford, redaktör på Sceptical inquirer och citerad i Science Alert.

Om världen känns lite mindre spännande efter Science Alerts text påpekar artikeln att de hexagonformade molnen i varje fall kan vara ett spännande väderfenomen.

Mer om: Hav Fartyg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer