Skratta dig till ett konstverk

2014-06-23 09:21  

En annorlunda auktion arrangerades av Orrefors Kosta Boda i förra veckan. Tre konstverk av glas auktionerades ut men inga pengar bytte ägare. Vann budgivningen gjorde i stället de som fick störst fysisk reaktion när de såg konstverken.

Idén till auktionen kläcktes av reklambyrån Ellermore.

- Vi tyckte att det var en spännande tanke att låta personen som känner mest för konsten äga den, berättar Max Hultberg på Ellermore.

Fram till auktionskvällen var de tre konstverken hemliga. Besökarna fick bara veta att konstverkens sammanlagda värde var 250 000 kronor och ta del av några av konstnärernas tankar kring sina verk.

303 personer deltog i budgivningen som hölls i Stockholm i onsdags kväll. Deltagarna placerades i ett bås där konstverket var övertäckt och utrustades med teknisk utrustning för att deras känslomässiga reaktion inför konsten skulle kunna mätas. Sensorer placerades på fingrarna för att mäta svettutsöndring, pulsmätare sattes på örsnibben och hörlurar med brus placerades på huvudet för att blockera hörselintryck.

När konstverket avtäcktes mättes deltagarnas fysiska reaktioner, som räknades om till ett känslovärde. Högst värde ledde till vinst av konstverket.

- Det var fantastiskt roligt att se personerna som kände starkast för konsten gå hem med den. Det känns jätteroligt, säger Anna Pettersson på Ellermore.

De olika känslovärdena redovisades på skärmar.

- Man såg verkligen att det var ett väldigt spann. Personer som budade på alla tre konstverken kände olika för olika konstverk, berättar Max Hultberg.

Kosta Bodas syfte med auktionen var att uppmärksamma svensk glaskonst och samtidigt nå nya målgrupper som vanligtvis inte har råd att köpa sådan konst.

Glasverken som auktionerades ut var skapade av Bertil Vallien, Åsa Jungnelius och Kjell Engman.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer