Skattmasens nya vapen

2013-04-15 15:32  
I Googles karttjänst finns gatubilder som tagits av kameraförsedda bilar som rullar runt i både städer och på landsbygden. Foto: Google

Myndigheter använder allt mer webbens sociala medier och karttjänster som Street View för att hitta skattesmitare och andra brottslingar.

I början av året introducerade Google sina gatuvyer i kartor över Litauen.

Några som var snabba att börja använda den tjänsten var landets skattemyndigheter.

- Vi har redan hittat 100 husägare och 30 byggföretag med hjälp av Street View som vi misstänker för skattefusk  säger Darius Buta, som är talesperson för den statliga skattemyndigheten, till den estniska nyhetstjänsten Aripaev.

- Våra inspektörer letar efter dessa byggnader på internet och om de misstänker en överträdelse besöker de platsen. Det sparar en massa tid och resurser.

I Litauens näst största stad Kaunas hittade de ett gift par som inte registrerat försäljningen av fastigheter och på så sätt undvek att betala skatt på motsvarande 600 000 kronor. Ett annat par deklarerade inte ett nybyggt hus och kan nu förvänta sig ett inbetalningskort från skattemyndigheten på över 300 000 kronor, skriver Aripaev.

Myndigheterna i Litauen är inte de enda som använder Street View och Google  Earth för att leta efter skattesmitare.

I Greekland används Google Earth för att hitta svartbyggda pooler. Enligt Der Spiegel fanns i Atens förorter 324 sådana rapporterade till myndigheterna. Men med hjälp av Google Earth hittades nästan 17 000 poler som inte registrerats.

Men det är inte bara nätets karttjänster som blivit ett nytt vapen. I USA använder den federala skattemyndigheten IRS sociala medier som Facebook och Twitter för att hitta personer som bluffar i sina deklarationer. IRS har bland annat hittat fotografier på Facebook som visar att påstådda tjänsteresor snarare var semestertripper, skriver Journal Interactive.

Även polisen använder sociala medier för att leta efter brottslingar. Enligt Journal Interactive är det inte ovanligt att gängmedlemmar och kriminella publicerar bilder på sina vapen och skriver om drogaffärer på Facebook.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer