Skapa musik med kalkylprogrammet

2012-01-19 11:05  

Ett kalkylark kan användas för att styra syntar och andra musikinstrument. Koden finns för nedladdning.

Den tyska musikern och programmeraren Patrick Borgeat använder kalkylprogrammet Libre Office som sequencer. Alltså ett verktyg för att styra elektroniska musikinstrument som syntar och trummaskiner.

I kalkylarkets översta rad skriver han in vilka olika ljud som ska användas. I respektive kolumn anges sedan siffervärden för hur respektive ton ska klinga.

Det som krävs vid sidan av kalkylprogrammet och den nedladdningsbara koden är programmeringsspråket Python och Supercollider som även det är ett programmeringsspråk specialanpassat för ljudsyntes. Allt detta kan hämtas gratis via nätet och installeras på den egna datorn.

Patrick Borgeat har inte skrivit någon manual till sitt hack som tog några timmar att knåpa ihop. Men i en video finns instruktioner om hur installationen görs.

I den säger han att koden inte är speciellt välskriven och föreslår att användarna kan ha den som förlaga för egen programmering.

I en annan video finns exempel på hur kalkylmusiken kan låta.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer