Skapa egna 3d-fraktaler

2011-02-18 11:36  

Nu finns gratisprogram där man själv skapar fantastiska bilder av tredimensionella fraktaler. Ny Teknik visar hur det går till.

2009 presenterade hobbymatematikern Daniel White häpnadsväckande bilder skapade med hjälp av en enkel matematisk formel.

Bilderna var fraktaler med äkta 3d-djup som verkligen gav en ny dimension till de klasiska tvådimensionella fraktalerna där Mandelbrotmängden och Juliamängden är de mest kända.

Datorprogram för att rita sådana finns i mängd sedan lång tid. Senast var det Google som för några veckor sedan lanserade sin version. Den heter Julia Map och ritar upp fraktaler direkt i webbläsaren.

Men när Daniel White visade upp sina bilder, som han kallar Mandelbulb, fanns inga allmänt tillgängliga program för att rita äkta 3d-fraktaler. Men de finns nu, både kommersiella och sådana som är gratis. Några av dem har till och med öppen källkod.

Ny Teknik har testat en handfull av de tillgängliga programmen. Några är ganska enkla med begränsade möjligheter medan andra är mer komplexa och kräver tid och en del mattekunskaper.

Men ett av programmen vänder sig till både proffs och amatörer. Det heter Mandelbulber och finns för Windows och Linux i öppen källkod.

Nybörjaren kan välja mellan en lång rad olika 3d-fraktaler där de matematiska variablerna redan är inmatade. De kan öppnas direkt och utforskas med några musklick. Den som vill dyka på djupet för att skapa helt egna fraktalbilder får också sitt lystmäte. Men det kräver en hel del letande i programmets diskussionsforum och manual.

I Mandelbulber kan man till och med skapa animationer av fraktalerna, lägga på ljuseffekter och spara bilderna i format för stereoskopiskt betraktande.

Av de program som Ny Teknik hittat är det bara Math Function Renderer och 3D Mandelbulb Ray Tracer som kan köras i Mac. Men det sista är inget fristående program utan en fil som körs inifrån Adobes Photoshop.

Om någon läsare hittat något annat program för 3d-fraktaler som är skrivet för Macintosh så berätta gärna det i en kommentar.

I faktarutan efter artikeln finns länkar till några av de 3d-fraktalprogram som Ny Teknik hittat.

Så gör du din första 3d-fraktal

Här är en liten guide för att snabbt komma igång med att skapa bilder av 3d-fraktaler.

Hämta, installera och starta programmet Mandelbulber. Klicka på ”Load Settings” i fönstret som har knapparna ”RENDER” och ”STOP” högst upp.

Då öppnas ett nytt fönster som till höger har en lista med filer. Dubbelklicka på ”default.fract”. I fönstret som då öppnas klickar man på knappen ”RENDER” överst till vänster. Då börjar fraktalen ritas upp i ett nytt fönster.

Klicka sedan på en intressant del av bilden så zoomas fraktalen in.

För att gå vidare finns en nedladdningsbar manual.

Dessutom hittas en hel del information i programmets diskussionsforum.

Program för 3d-fraktaler

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer