Skandalen fick Assa att backa

2008-10-21 23:00  
Låssmeden Peter Skrobic på Söder­malms Lås i Stock­holm har sett videon på Youtube. –Det sättet att bryta upp låset har jag aldrig sett förut, säger han. För att förhindra den varianten erbjuder de numera sina kunder med det Assa-låset att sätta dit ett så kallat t-järn. Illustration: Ingemar Franzén

Låstillverkaren Assa har stoppat försäljningen av sitt senaste ytterdörrlås. En film på Youtube visade hur lätt det var att forcera.

Med ett bladmått för under 20 kronor och en vanlig tång tar det inte många sekunder att bryta upp en dörr med ett av Assas nya lås.

- Om dörren är ofalsad och det finns en glipa, så tar man sig lätt in med rätt verktyg och kunskap, säger Peter Skrobic, låssmed på Södermalms Lås i Stockholm.

Låset som forceras heter Assa 2000 Evo. Det har en så kallad hakregel som kopplar samman dörr och dörrkarm, och är en vidareutveckling av Assas mest sålda lås genom tiderna, Assa 2 000.

Vid lanseringen av det nya låset skrev Assa att hakregeln "gör det i praktiken omöjligt att bryta isär dörr och kant".

Sedan nyheterna på TV4 uppmärksammat lås-filmen på Youtube bestämde sig Assa för att stoppa försäljningen av hakregel-låset.

- I väntan på en uppgraderad produkt som åtgärdats för att motstå manipulation av känt slag, skriver Assa i en pressrelease.

Assas vd David Enkvist vill inte svara på några frågor.

Mer om: Assa Abloy

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer